Svet
11205 ogledov

Razkrita skrivnost tajskih dečkov

Tajska - ujeti dečki Epa
Jamo bodo spremenili v muzej. Medtem odkrili skrivnost tajskih dečkov.

Podzemno jamo, v kateri so bili ujeti tajski dečki, katerih reševanje je spremljal malodane ves svet, bodo spremenili v muzej. Vodje reševalne akcije napovedujejo, da se bodo obiskovalci tega muzeja lahko seznanili s podrobnostmi reševanja, sama jama pa naj bi postala turistična atrakcija, piše BBC.

Poleg tega sta že dve filmski družbi pokazali interes za odkup pravic za snemanje filma z zgodbo ujetih tajskih dečkov.

Medtem dečki okrevajo v bolnišnici v Bangkoku.

tajska dečki reševanje bolnišnica | Avtor: Epa Epa

tajska reševanje dečkov Svet Moški, ki je rešil tajske dečke, izvedel žalostno novico

Skrivnost mirnosti ujetih dečkov

12 mladih nogometašev in njihov trener so v podzemni jami, kot je znano, ostali ujeti 23. junija. Po treningu so se odpravili v raziskovanje podzemlja, pri čemer so jim izdatne padavine in narasle vode zaprle izhod iz jame.

V njej so prebili skoraj tri tedne. Ko so jih v okviru velike mednarodne akcije reševanja uspeli locirati in se prebiti do njih, so bili dečki v neverjetno dobrem stanju. Čeprav lačni in utrujeni, so bili povsem mirni.

Kot pišejo tajski mediji se lahko za to mirnost zahvalijo svojemu 25-letnemu trenerju Ekapolu Chanthawongu, ki je nekaj let prebil v budističnem samostanu, kjer se je naučil učinkovitih tehnik meditiranja.

Z dečki je v jami, ko še niso vedeli, ali jih bodo reševalci uspeli najti ali ne, redno prakticiral meditacijo, da bi jih na ta način pomiril in vsaj omilil njihov strah.

Ko so se do dečkov prvi uspeli prebiti britanski reševalci, so dečki ravno meditirali. Kot piše portal BigThink je bila ravno njihova mirnost jeziček na tehtnici, da so toliko časa zdržali ujeti pod zemljo.

Aisha Wiboonrungrueng, mama enega izmed tajskih dečkov, je za tamkajšnje medije menila, da je meditacija vsekakor pomagala, da v skupini ni zavladala panika, kar bi bilo - glede na nivo kisika v jami in pomanjkanje hrane - lahko pogubno.

"Meditacija pomirja in upočasnjuje bitje srca, dihanje in metabolizem, znižuje nivo kortizola in omogoča večji izkoristek kisika. Tovrstni mentalni trening tudi izboljša osredotočenost," pri tem poudarja Leah Weiss s Stanforda, strokovnjakinja za meditacijo, ki se je učila tudi pri Dalai Lami.

Adul Sam-on Tajska Svet 14-letni junak in njegova žalostna usoda Tajska reševanje dečkov iz jame Tajski dečki Svet To informacijo so staršem več dni prikrivali

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Janez_53 12:09 14.julij 2018.

    Novinarčki, pa kaj blebetate??? O kakšni skrivnosti nakladate??? TO NI NOBENA SKRIVNOST, ČE SO OBJAVILI KAKO SO PREŽIVLJALI ČAS V JAMI IN KAKO SO PREMAGOVALI STRAH, MOKROTO IN MRAZ!!!

  • maresem 11:02 14.julij 2018.

    Vsaka čast trenerju.... zasluži si nobelovo nagrado.