Svet
1 ogledov

Slab rezultat za Sarkozyjevo UMP

nicolas_sarkozy_afp_2910_t Žurnal24 main
Unija za ljudsko gibanje francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja je v prvem krogu lokalnih volitev v Franciji, ki veljajo za preizkus priljubljenosti Sarkozyja, zabeležila poraz.

Današnja anketa agencije CSA kaže, da je za opozicijske socialiste in njihove zaveznike glasovalo 47,5 odstotka, za unijo in njene zaveznike pa 40 odstotkov volivcev.

Telefonska raziskava agencije CSA, ki je zajela več kot 2000 naključno izbranih volivcev po vsej Franciji in je bila objavljena po zaprtju volišč ob 20. uri, kaže, da je za kandidate Sarkozyjeve Unije za ljudsko gibanje (UMP) in njenih političnih zaveznic glasovalo okoli 40 odstotkov, za kandidate opozicijskih socialistov in njihovih levo usmerjenih zaveznic pa 47,5 odstotka volivcev.

Socialisti naj bi bili po današnjem prvem krogu tako v dobrem položaju, da v odločilnem drugem krogu naslednjo nedeljo zabeležijo pomembne zmage. Vzporedne volitve Ipsosa, TNS-Sofresa in CSA namreč kažejo, da jim bo uspelo "zavzeti" mesti Rouen in Caen, dosedanji utrdbi UMP na severozahodu Francije, ter okrepiti svoj položaj v prestolnici severne Francije Lillu.

Volitve test za Sarkozyja
Slednji si je v zadnjem času zaradi bahaške romance in nato poroke z nekdanjo supermanekenko Carlo Bruni, viharnimi javnimi izbruhi v času gospodarske stagnacije in le majhnega napredka pri obljubljenih reformah zapravil veliko priljubljenost, s katero se je ponašal po volitvah – ta je nedavno padla tudi na rekordno nizkih 37 odstotkov.

Zaradi predsednikove nepriljubljenosti so številni kandidati njegove konservativne Unije za ljudsko gibanje (UMP) ime stranke odstranili s svojih predvolilnih plakatov. Ustrašili so se namreč, da bi lahko Sarkozyjeva nepriljubljenost vplivala na njihove možnosti na volitvah, katerih drugi krog bodo izvedli 16. marca.

Uspeh napovedujejo Socialistom
Na drugi strani se levici na čelu s Socialistično stranko na volitvah obeta uspeh. Socialisti upajo na zmago v čim več mestih, da bi lahko "od spodaj" zgradili protiutež konservativni vladi. Predsednik stranke Francois Hollande je ravno zaradi lepih obetov posvaril, da bi lahko številni volivci iz prepričanja v zmago levice ostali doma. Doslej je levica vladala le v 170 od 403 mest z več kot dvajset tisoč prebivalci.

Na zadnjih občinskih volitvah leta 2001 je namreč val zmag zabeležila desnica, ki je levici odnesla 23 mest z več kot trideset tisoč prebivalci. Levica upa, da bo na tokratnem glasovanju ohranila svoj kronski dragulj, pod vodstvom priljubljenega župana Bertranda Delanoeja – Pariz. Dobro jim kaže tudi v drugi veliki bazi, Lyonu. Poleg tega upajo še na zavzetje preostalih velikih mest, kot so Bordeaux, Nica in Strasbourg. Skupaj bodo volivci odločali o usodi več kot 36 tisoč velemest, mest in vasi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.