Svet
18 ogledov

Slabše napovedi za ves svet

Kaushik Basu EPA
Svetovna banka je popravila napoved rasti svetovnega BDP.

Potem ko je januarja ocenjevala, da se bo letos okrepil za 2,4 odstotka, zdaj pričakuje, da se bo za 2,2 odstotka. A rast bo bolj uravnotežena, kot je bila pred krizo, menijo v banki. Najbolj so sicer znižali napoved za območje evra, katerega BDP naj bi se skrčil za 0,6 odstotka.

"Medtem ko obstajajo znamenja, ki vzbujajo upanje za okrevanje finančnega sektorja, so težave v realnem sektorju nenavadno vztrajne," je objavo poročila pospremil glavni ekonomist pri Svetovni banki Kaushik Basu. "To se odraža v trmasto visoki brezposelnosti v industrializiranih državah, pri čemer se brezposelnost v območju evra še zvišuje."

Iz poročila svetovne gospodarske perspektive, ki ga je Svetovna banka objavila v sredo, je razvidno, da bo gospodarska rast na svetovni ravni temeljila na rasti držav v razvoju. Te naj bi gospodarsko aktivnost v letošnjem letu povečale za 5,1 odstotka. Tveganja v razvitih državah so se medtem umirila.

Komentarjev 1
  • ennanova 09:25 14.junij 2013.

    Je Krugman sprejel MMT?Sodobno monetarno teorijo (Modern Monetary Theory – MMT) sem v svojih prispevkih že večkrat omenil. V resnici ne gre za novo teorijo kot tako, thttp://za-misli.si/kolumne/ales-praprotnik/1037-je-krugman-sprejel-mmt