Svet
10966 ogledov

Na Hrvaškem skoraj sto novih okužb, novost glede uporabe mask

Hrvaška obala Profimedia
V zadnjih 24 urah pri naših južnih sosedih 92 novih okužb.

Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je ob 14. uri sporočil, da so na Hrvaškem v zadnjih 24 urah zabeležili 92 novih primerov okužb s Sars-CoV-2, pri čemer so opravili 1804 testov. 

Aktivno obolelih je 1240, od konca februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, do danes pa so skupaj potrdili 3953 okužb. 

Covid-19 Covid-19 Slovenija Spet slabši podatki glede okužb pri nas

"Število je večje kot včeraj, nimamo pa velikih žarišč," je povedal glavni hrvaški epidemiolog Krunoslav Capak. "Nekoliko večja številka je v Karlovaški županiji, vsi primeri pa so vezani na eno družino, v kateri smo že prej zabeležili pozitiven primer." 

Hrvaška obala | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede okuženih turistov je minister za zdravje Vili Capak povedal, da je v zdravilišču v Sisaško-moslavaški županiji 16 Dancev, med katerimi je eden v samoizolaciji. Ena družina iz Švice se je okužila v Splitsko-dalmatinski županiji. 

Obetajo si nižjih številk

Hrvaška plaža Več kot včeraj Svet Hrvati zaskrbljeni preštevajo nove okužbe

Dodal je, da si želijo nižjih številk ter da so se prognostični modeli, odkar so uvedli obvezne maske v zaprtih prostorih, spremenili. "V teh modelih so ključni faktorji mobilnost, kontakti in ukrepi," je dejal. "Odkar smo uvedli ukrep obveznega nošenja mask, se je model spremenil. Številke bi se morale po tem modelu bistveno zmanjšati."

Spremembe glede nošenja mask

Od danes naprej so sicer maske obvezne tudi za zaposlene v podjetjih in ustanovah, kjer delajo s strankami ter za stranke v teh ustanovah. Če so bile tako od začetka tedna maske obvezne v trgovinah, javnem prevozu in gostinskih lokalih, so po novem tudi v bankah, na poštah, v obvezno nošenje mask pa se je spremenilo tudi priporočilo za frizerje, pedikerje in druge storitvene dejavnosti. 

Krizni štab uporabo zaščitnih mask priporoča tudi na javnih krajih na prostem, pri čemer je na javnih krajih prepovedano zbiranje več kot deset oseb, tako na prostem kot v zaprtih prostorih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • 06d458670ee8614e2c71cd167c34ffd47e2911e7 20:09 15.julij 2020.

    Zanimivo,ko je pri ustašotih okuženih 95 to ni nič alarmantnega,pri nas jih je 10 pa panika in grožnje z zaprtjem mest,občin,meja!Kdo koga zdej jebe v živ mozak?Ranocelniki sramota ste svojemu cehu in vsem ranocelnikom,ki so še pošteni in delajo s ...prikaži več srcem za paciente in bolnike!