Svet
93 ogledov

Slovenec in Britanci preveslali Atlantik

ekipa Transatlantik www.transatlantik.si - uradna spletna stran projekta Transatlantik
Britansko-slovenska odprava, ki se je lotila podviga veslanja čez Atlantski ocean, je uspešno zaključila svoj podvig. Kot nam je po telefonu potrdil Marin Medak, slovenski član odprave, večjih težav na vsej poti niso imeli.

Štiričlanska posadka je, kot so načrtovali, dosegla otok Barbados. Ker so barbadoški cariniki podaljšali delovnik, so jih na kopno spustili že ob 23. uri po lokalnem času (pri nas je bila takrat ura štiri zjutraj), sicer bi morali prenočiti še nekaj ur na barki.

Marin Medak, slovenski član ekipe in najvidnejši predstavnik projekta, je v telefonskem pogovoru za Žurnal24 še pojasnil, da so si kmalu po pristanku privoščili nekaj sveže tople hrane – med drugim so si pri lokalnem ponudniku, očitno sredi noči, privoščili svinjska rebrca.

Ta preizkušnja je po Marinovih besedah vse člane ekipe naredila prave prijatelje za celo življenje. Čeprav so komaj zaključili z veslanjem, pa so že bili deležni novih ponudb za sodelovanje pri novih projektih, a Medak pravi, da je za to še prezgodaj in da morajo najprej zaključiti vse v povezavi s projektom Transatlantik ter si vsaj malo tudi odpočiti.

Poganjanje vesel brez počitka

Štiričlanska ekipa ima za seboj približno 2600 navtičnih milj, to je približno 4800 kilometrov, poti. Veslali so od Kanarskih otokov blizu afriške obale do že prej omenjenega otoka Barbados blizu južnoameriške obale. Pristali naj bi v tamkajšnjem pristanišču Port Saint Charles.

Veslali so 24 ur na dan v dveurnih izmenah. To pomeni, da so dve uri veslali, dve uri počivali in nato spet dve uri veslali. Spremstva niso imeli.

Veslanje za dobrodelnost

Kot je pred dnevi spomnil Medak, je bil cilj tega projekta tudi dobrodelnost, saj ob postavljanju rekorda zbirajo tudi sredstva za raziskave na področju levkemije ter za kakovostno rehabilitacijo otrok. Tako sodelujejo s slovensko organizacijo Društvo KROS, ki pomaga pri rehabilitaciji otrok (denar zbirajo preko portala pomagajmo.org), ter z britansko organizacijo Leukaemia & Lymphoma Research (preko portala justgiving.com).

Ekipo poleg Marina Medaka sestavljajo še Britanci Simon Osborne, Stephen Bowens in Alastair Humphreys.

Marinovi podvigi

Kot na blogu odprave pravi Marin Medak, se je za cilj preveslati Atlantik odločil pred tremi leti. Kot morski kajakaš je tako že pred podvigom v zadnjih letih preveslal več kot 3.600 kilometrov. Leta 2009 se je po štirih mesecih učenja najprej odločil, da prevesla 700 kilometrov dolgo pot po Dalmaciji. Že leto kasneje je sam preveslal razdaljo med Savudrijo in Zakintosom, lani pa sta skupaj s Simonom Osbornom s kajakom prva preveslala obalo Južne Koreje. Prav tako lani pa je z Galom Jakičem poskusil preveslati hrvaško obalo v rekordnem času, a dvojica je morala zaradi zdravstvenih težav odpravo prekiniti, je zapisano na spletni strani odprave Transatlantik.

Komentarjev 4
  • Žurnalček 23:22 27.februar 2012.

    Mal počitka , pol pa k ste že tam preveslajte še Pacifik in skozi Suez domov, pa boste postali nesmrtni !

  • Dixon 08:38 27.februar 2012.

    Bravo fantje za res lep uspeh. Preveslat atlantik se mi zdi da ni tko zlo enostavno. Pa še brez večjih težav na poti. Super ste!

  • samo.jst 07:41 27.februar 2012.

    Čestitke!!