Svet
2655 ogledov

Slovenija in Hrvaška zadovoljni

arbitraža Saša Despot
Na Evropski komisiji je bila danes ustna obravnava v zvezi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe.

Obe državi sta z obravnavo zadovoljni in ocenjujeta, da sta razpravljali na strokovni ravni. Po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca je Hrvaška predstavila politične argumente, Slovenija pa strokovne.

Predstavniki slovenske delegacije so bili po Erjavčevih navedbah s sestankom zadovoljni. "Komisija je po njihovih besedah sestanek vodila na strokovni ravni, takšna so bila tudi vprašanja. Izkazalo se je, da je bilo na Evropsko komisijo naslovljeno pismo zelo dobro strokovno utemeljeno," je povedal v izjavi za medije v Ljubljani.

Hrvaška stran je po ministrovih besedah v obravnavi nastopala s političnimi argumenti, torej da arbitražna razsodba ne obstaja, zaradi česar je ne morejo implementirati. Trdili so tudi, da neuresničevanje ne predstavlja kršitve prava EU.

"Evropska komisija je iskala povezavo med neimplementacijo arbitražne razsodbe in pravom EU. Naši predstavniki v Bruslju so nastopali strokovno in tako tudi odgovarjali, hrvaška stran pa ni predstavila nobenih novih argumentov," je povedal Erjavec.

Minister je sicer zelo zadovoljen, da so slovenski predstavniki danes dobili potrdilo, da so svoja stališča argumentirali pravilno in bo to dobra popotnica v primeru nadaljevanja postopka pred Sodiščem EU.

slovenija 08.05.13. secovlje, soline, njive, polja, pridelovanje zelenjave, foto Slovenija V Bruslju pozvali Hrvaško, naj odgovori na slovensko pismo

Bruselj ne komentira

V Evropski komisiji so po koncu ustne obravnave v povezavi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama danes v Bruslju sporočili le, da "posameznih postopkovnih korakov ne komentirajo".

"Slovenija in Hrvaška sta imeli priložnost, da predstavita svoja stališča, pisno in ustno. Kot smo že povedali, posameznih postopkovnih korakov ne bomo komentirali," so po obravnavi sporočili iz tiskovne službe komisije.

Obravnava je potekala v okviru 259. člena pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja prava unije. Člen je sredi marca sprožila Slovenija zaradi kršitev prava unije, ki so posledica hrvaškega nespoštovanja arbitražne razsodbe.

Komisija ima po prejetju slovenskega pisma tri mesece časa, konkretno do vključno 18. junija, da poda svoje mnenje. Ni pa nujno, da to stori. Vprašanje glede tega tako ostaja odprto. Prav tako še nima odgovora na vprašanje, kdaj je pričakovati odločitev komisije.

biznis 30.04.2008 NLB stavba, Trg republike, Ljubljana, foto: Bostjan Tacol Slovenija Slovenija pripravlja novo tožbo proti Hrvaški

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Lavdan 00:17 03.maj 2018.

    Eno samo brezvezno nategovanje in samohvala in nič konkretnega.

  • mirror 23:12 02.maj 2018.

    Erjavec, a je bilo grozdje kislo?

  • Avatar čavez
    čavez 21:46 02.maj 2018.

    Slovenija in Hrvaška zadovoljni, vprašajte prebivalce nateguni lopovski.