Slovenija
254 ogledov

Hrvaška odgovarja na slovensko pismo

Piranski zaliv Pixell
Hrvaška vlada je na današnji zaprti seji sprejela pisni odgovor na slovensko pritožbo Evropski komisiji glede arbitraže.

Po seji so sporočili, da je odgovor v skladu s pogodbo o delovanju EU. Pojasnili so, da bodo ponovili stališče, da Hrvaška z zavračanjem lanske odločitve arbitražnega sodišča o določitvi meje med Hrvaško in Slovenijo ne krši prava EU.

Hrvaška bo argumentirano odgovorila na vse slovenske navedbe ter predstavila stališče, da s svojim nesprejemanjem in neizvajanjem arbitražne sodbe ne krši prava EU, so poudarili ter ponovili znano stališče, da je arbitražna sodba rezultat arbitražnega postopka, ki ga je Slovenija kompromitirala in mu odvzela verodostojnost.

slovenija 08.05.13. secovlje, soline, njive, polja, pridelovanje zelenjave, foto Slovenija V Bruslju pozvali Hrvaško, naj odgovori na slovensko pismo

"Meja je tam, kjer je bila leta 1991"

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić pa je v ponedeljek v Luxembourgu ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU dejala, da ni bilo nobenih kršitev evropskega prava, glede na to, da se ni zgodila nobena sprememba na terenu ter da je "meja tam, kjer je bila leta 1991".

Pejčinović Burićeva je v današnjem pogovoru za hrvaško televizijo potrdila, da je Hrvaška poslala odgovor v Bruselj. Povedala je, da so hrvaške argumente pripravljali v sodelovanju z najboljšimi hrvaškimi pravnimi strokovnjaki za mednarodno in evropsko pravo, posvetovali pa so se tudi z mednarodnimi pravniki.

arbitraža | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Povedala je, da bodo tudi 2. maja na ustno razpravo poslali pravne predstavnike "ne glede na slovenske napovedi, da bo Slovenija imela predstavnike na politični ravni", kot naj bi po njenih besedah napovedal njen slovenski kolega Karl Erjavec. Meni, da je udeležba političnih predstavnikov nenavadna za tovrstne obravnave. Erjavec je sicer danes znova dejal, da bo obravnava potekala na ravni pravnih strokovnjakov ter da ne gre več za politično vprašanje, ampak pravno.

Dejala, je, da z Erjavcem nimata veliko stikov, kar po njeni oceni ni običajno v diplomatskih odnosih. Meni, da bosta državi na koncu zgodbe o meji morali za pogajalsko mizo iskati dvostranski odgovor na to dvostransko vprašanje.

Zanikala pritiske

Zanikala je, da bi obstajal pritisk iz Bruslja, da Hrvaška sprejme arbitražno odločitev. Med drugim je ocenila, da je Slovenija z napovedjo, da bo vložila tožbo na Sodišču EU ne glede na odločitev Evropske komisije "na neki način postavila pod vprašaj postopek, ki poteka pred Evropsko komisijo".

Izrazila je pričakovanje Zagreba, da Slovenija na Sodišče EU ne bo vložila tožbe, a je dejala, da bodo vedeli kako odgovoriti, ker menijo, da imajo vse argumente na svoji strani.

Meja v piranskem zalivu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Več si obetajo od nove vlade

Prav tako je izrazila upanje, da bo nova slovenska vlada bolj odprta za pogovore o reševanju dvostranskega spora o meji. Meni, da je "arbitražna odločitev reducirala slovensko stran na to, da se zdaj ve, o čem se lahko državi pogovarjata".

"Kar je na mizi je veliko bolj realno, kot je bilo kadarkoli prej v pogajanjih. To nam daje upanje, da se bodo v prihodnji (slovenski) vladi zavedali, da je možnost za dogovor večja kot je bila prej," je še dejala v oddaji Tema dana.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice