Svet
58 ogledov

Slovenija med elitno petnajsterico varnih

Slovenski vojak na Kosovu blizu Mitrovice Reuters
V luči nedavnih terorističnih napadov v Parizu je zelo aktualno vprašanje varnosti za popotnike. Po tej plati bi morali biti turisti v Sloveniji praviloma varnejši kot doma. Slovenija se namreč po lestvici britanskega Independenta uvršča na 15. mesto najbolj varnih držav na svetu.

Pri sestavi lestvice so upoštevali podatke Global Peace Index, ki upošteva varnostne razmere v neki državi, militarizacijo družbe in vpletenost v domače in tuje konflikte. 

Na vrhu najbolj varnih držav kraljuje Islandija, kjer je možnost terorističnega napada najmanj verjetna. Najbolj razburljiva stvar, ki se popotniku lahko tam zgodi, je izbruh volkana ali finančna kriza, piše Independent.  

Na lestvici ji sledijo Danska in naša severna soseda Avstrija, pa Nova Zelandija in Švica. Zanimivo je na lestvici tik pred Slovenijo celo Belgija, kjer pa so zadnje dni potekale intenzivne akcije proti domačim celicam islamskih skrajnežev, hkrati je to evropska država, iz katere se v Sirijo odpravi bojevat največ prostovoljcev.

ZDA se na lestvico Independanta požvižgajo. Za svoje državljane so namreč pred nekaj dnevi objavilie opozorilo pred možnostjo terorističnih napadov, ki velja za čisto ves svet - razen za ZDA. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • pipo444 21:41 28.november 2015.

    Za američane je zemlja ravna plošča, konča pa se z mejami ZDA.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 21:20 28.november 2015.

    "ZDA se na lestvico Independanta požvižgajo. Za svoje državljane so namreč pred nekaj dnevi objavilie opozorilo pred možnostjo terorističnih napadov, ki velja za čisto ves svet - razen za ZDA. "Seveda...ameriški patriotizem. Njihov ponos seže čez vse razumne meje.