Svet
7759 ogledov

Slovenija na čelu evropskega upora proti Kitajski

evropska komisija Shutterstock
Države EU se upirajo dotoku poceni medu iz Kitajske in drugih držav, ki preplavlja 2,3 milijarde evrov vreden trg medu in ostalim proizvajalcem zbija ceno.

Ne med, temveč sladkana voda

20 držav članic EU, s Slovenijo na čelu, si prizadeva za poostritev predpisov glede kakovosti medu na trgu EU, poroča Financial Times. 

Skoraj polovica uvoženega medu krši standarde EU, je Evropska komisija ugotovila v študiji, saj so med sestavinami našli tudi sladkorne sirupe, barvila in vodo. 

"To je v bistvu sladkana voda," je uvožen med opisal eden od uradnikov EU. Ker se uvoženi med prodaja po nižji ceni kot evropski proizvodi, čebelarji po vsej celini pravijo, da jim nelojalna konkurenca povzroča veliko škodo - zavajajo potrošnike, poleg tega pa od posla odvračajo potencialne čebelarje.

"Nelojalna konkurenca prihaja iz držav zunaj EU, predvsem iz Kitajske," je za Financial Times dejal Yvan Hennion, čebelar s 300 panji v Houllinu v severni Franciji.

Nova pravila glede označevanja medu

Prav zato je 20 držav članic ta teden pozvalo k novim pravilom o označevanju medu in k okrepitvi pregledov za lažje odkrivanje lažnih vzorcev, so povedali uradniki. Prvoten predlog je sicer že januarja podala Slovenija. 

Komisija bo tako v petek objavila predloge o spremembi tržnih standardov za agroživilske izdelke, vključno z novim pristopom k označevanju medu. Štirje od petih kozarcev medu, ki jih prodajajo v trgovinah EU, so trenutno mešanice, ki pogosto vključujejo med, pridelan v ter izven EU.

Slovenija predlaga navedbo vsake države izvora medu in njihovega deleža v mešanicah. Trenutno je namreč dovolj, da je na kozarcu zapisano zgolj to, da gre za mešanico medu iz in izven EU. 

Države želijo tudi, da komisija poveča nadzor nad kakovostjo medu z laboratorijskimi raziskavami. A nekatere države članice skrbi, da je Evropska komisija ob tem premalo ambiciozna in ne bo zahtevala navedbe odstotkov medu po državah na vsakem kozarcu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • munja 21:06 21.april 2023.

    Še marsikaj drugega, kar pride iz Kitajske, bi bilo potrebno podrobno pregledat oz. zavrnit. Ker toliko neuporabne robe, kot jo uvozimo iz Kitajske, najbrž ne prispe iz nobene druge države.

  • jakec42 19:09 21.april 2023.

    Naj raje lovijo uvoznike take robe!

  • Avatar NickMason
    NickMason 12:57 21.april 2023.

    Če komu kaj koristi,kako veš da imaš pravi med,kozarec obrneš in če se ne naredi spodaj mehurček kot kozarček ,potem ni med,preverjeno .Če se takoj na vrhu zrak naredi ni med ,je samo pocukrana voda .Tako vsaj veš kaj si kupil,ali pa ne.