Svet
18 ogledov

Slovenija v krvavo Sirijo pošilja opazovalca

Slovenska vojska Anže Petkovšek
Vlada se je na današnji seji odločila, da bo Slovenija na opazovalno misijo OZN v Sirijo napotila enega pripadnika Slovenske vojske, z možnostjo rotacij. Kandidat je že znan.

Varnostni svet OZN je 21. aprila 2012 soglasno sprejel resolucijo o napotitvi 300 vojaških opazovalcev v Sirijo, za začetno obdobje 90 dni in z nalogo nadziranja prekinitve ognja v državi. Število opazovalcev, ki sicer ne bodo oboroženi, verjetno ni končno.

Na današnji seji vlade je zunanji minister Karl Erjavec opozoril, da so razmere v Siriji zelo slabe in da se nasilje v državi nadaljuje. Opazovalna misija je po njegovem pomembna, da bi ugotovili, kaj se v Siriji pravzaprav dogaja. ZN želi z misijo ugotoviti dejansko stanje na terenu, po drugi strani pa preprečiti nasilje, je pojasnil minister.

Obrambni minister Aleš Hojs pa je na seji pojasnil, da je Slovenija Združenim narodom že sporočila ime svojega kandidata za misijo, in sicer gre za podpolkovnika, imena pa ni izdal.

Odziv članic ZN naj bi bil sicer zelo velik in vsa mesta v misiji so praktično že zasedena. Ob tem je Hojs priznal, da je bila Slovenija s prijavo pozna in zato ni zagotovljeno, da bo njen kandidat sprejet v misijo.

V kakšne razmere pošiljamo vojake?

Vsi poslanci, ki so sodelovali v razpravi, so podprli napotitev slovenskega opazovalca.

Jih je pa več, med njimi Jožef Jerovšek (SDS), opozorilo, da je treba slovensko javnost obvestiti, v kakšne razmere pošiljamo vojake. Jerovška skrbi, da bodo opazovalci v Siriji izpostavljeni veliki nevarnosti in bodo lahko tudi tarča napadov. 

Po navedbah upornikov naj bi režimske sile samo včeraj v Homsu načrtno usmrtile 15 civilistov. V torek pa je bilo skupno po državi ubitih 64 ljudi.

Zaradi napetih razmer v kraju Kan Šejkun so se od tam umaknili opazovalci ZN, ki so bili v torek tarča napada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.