Svet
63 ogledov

Slovenski fotograf bo zaslužen, če bo Slovenka prva dama ZDA

melania trump, donald trump Profimedias
Če bo Melania Trump v Beli hiši kot prvo damo ZDA nasledila Michelle Obamo, se lahko zahvali velikemu naključju, ki se je zgodilo leta 1987 v Ljubljani.

"Odhajal sem z modne revije v Ljubljani in jo zagledal pred neko stavbo. Verjetno je čakala prijateljico," je v osebni izpovedi za Reuters dejal slovenski fotograf Stane Jerko. "Opazil sem jo, ker je bila visoka in vitka. Pristopil sem do nje in ji predlagal poskusno footgrafiranje." 

Rezultat so bile črno-bele fotografije takrat 17-letne Melanije Knavs, ki so bile začetek njene manekenske kariere. Ta je potekala od Milana do New Yorka, kjer je leta 1998 na neki zabavi spoznala Donalda Trumpa, danes glavnega kandidata Republikancev za mesto predsednika ZDA.

V Trumpovi kampanji priredili podatke

Čeprav njena zgodba ni ravno "prek trnja do zvezd", pa je življenje soproge ameriškega multi miljarderja daleč od njenih skromnih korenin v Sloveniji, piše Reuters.

Prebivalci Sevnice, malega mesteca v jugovzhodni Sloveniji, trideset kilometrov oddaljenega od hrvaške meje, kjer je Melania odrasla, pravijo, da je njen oče prodajal avtomobilske dele, mama pa je delala v tovarni kot šivilja otroških oblačil. V Trumpovi predsedniški kampanji so Reutersu pojasnili malo drugače, in trdijo, da se je Melanija že s petimi leti ukvarjala z manekenstvom. Oče naj bi bil manager v nekem avtomobilskem podjetju, mama pa modna oblikovalka. "Oče nikoli ni bil komunist," je za Reuters dejala predstavnica Trumpove predsedniške kampanje in se tako odzvala na govorice.

Umaknila se je v ozadje

Melania je bila ob možu tudi lani v newyorškem Trump Towerju, ko je objavil, da bo kandidiral za predsednika ZDA. Od takrat naprej se je umaknila v ozadje. Ne prihaja na njegove govore, na katere Trump občasno povabi svoje otroke, zato pa Trump Melanijo pogosto omenja.
"Ko sem videla s kom se je poročila sem opazila podobnost med Trumpom in njenim očetom," pravi prijateljica iz otroštva Mirjana Jelančič. "Fizično sta si zelo podobna, oba sta deloholika. Mislim, da je v njem našla sorodno dušo, nekoga, s katerim se počuti varno." Melanijina starša še naprej živita v družinski hiši z malim dvoriščem in nekaj sadnimi drevesi, pa čeprav veliko časa preživita v ZDA, kjer živi tudi njuna druga hči Ines.

Doma je imela naprave za telesno vadbo

Jelančičeva se spominja, da je bila Melania vzorna učenka, še posebej so jo zanimale umetnost, zgodovina in zemljepis. "Zelo rada je prebiral knjige. Vedno jih je nosila s seboj," pojasnjuje in dodaja: "Spomnim se, da je imela doma naprave za telesno vadbo in ohranjanje telesa v formi."
Rada se je lepo oblačila, oblačila pa je vedno znala nositi. Pogosto je na oblačila dodala svoj oblikovalski detajl. Bila je odlična v prenavljanju starih stvari. Vedela sem, da bo delala v modni industriji, čeprav ni nikoli izrazila želje, da bi bila fotomodel," še dodaja Jelačičeva, ki je danes ravnateljica v osnovni šoli, ki sta jo obiskovali skupaj z Melanio. "Govorila mi je, da komaj čaka, da se lahko vpiše na študij oblikovanja v Ljubljani."

V Sevnici je že dolgo niso videli

V Ljubljani se je začela ukvarjati z manekenstvom, leta 1992 pa je osvojila lento prve spremljevalke Miss Slovenije. "Na začetku je bila sramežljiva, a se je hitro učila in izkazovala zanimanje za vsako podrobnost v povezavi s fotografiranjem," pravi Jerko, ki dodaja prispodobo: "Bila je kot uspavana ličinka, ki se je spremenila v glamuroznega metulja."

Melania je zaradi lažje izgovorjave svoj priimek v ZDA spremenila v Knauss. Od leta 1992 naprej ni naredila nobenega koraka nazaj. V Sevnici se ne spomnijo, da bi jo v zadnjih letih kdaj videli. Je pa zato Melania leto dni po poroki s Trumpom zdravstvenemu domu podarila denar za ambulantno vozilo. Nekateri ugibajo, da bi lahko druga donacija sledila, če bo Trump postal predsednik ZDA.

Jerko, danes 78-letnik, ki ima še vedno spravljene njene črno-bele fotografije, pravi: "Prepričan sem, da bo srečna, če njen mož postane predsednik ZDA. Mislim, da bo ponosna na njegove dosežke, verjamem pa, da sem tudi sam vsaj malo zaslužen za njen uspeh."

Komentarjev 15
  • malonaokoli 11:08 16.februar 2016.

    in on desničar ona pa priseljenka...uboga Melani.

  • malonaokoli 11:05 16.februar 2016.

    moja je naravno lepa, sproščena in svobodna tudi v mojem objemu.

  • malonaokoli 11:03 16.februar 2016.

    jaz nebi rekel da so pripombe ravno fovšija...bolj pomilovanje, kaj vse morajo ženske prestati v ameriki, da so popularne... izgubijo svojo Bit.