Svet
11 ogledov

'Smo tako blizu, da ne smemo odnehati'

Hrvaški premier Ivo Sanader je med drugim napovedal, da bo znova prišlo do sreča Žurnal24 main
Olli Rehn je po pogovorih s hrvaškim premierjem Ivo Sanaderjem izrazil upanje, da bo Hrvaška do konca leta uspela dokončati tehnični del pristopnih pogajanj z EU.

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je govoril o odpravi blokade Slovenije in dejal, da je hvaležen in da ceni pozitiven odgovor Hrvaške na njegov kompromisni predlog za rešitev vprašanja slovensko-hrvaške meje, ki bi pripeljal do odprave blokade. Na vprašanje kako naprej, če bo Slovenija nadaljevala z blokado, je Rehn odgovoril, da je Slovenija prav tako dala pozitiven odgovor na njegov predlog, vendar z nekaterimi amandmaji.

"Pogovore nadaljujemo in skušali bomo najti osnovo za naprej. Bistveno je, da se državi sporazumeta, Evropska komisija pa je pripravljena pomagati," je dejal Rehn in dodal, da "smo sedaj tako blizu, da ne bi smeli odnehati".

 
 

Slovenci so praktični ljudje in bodo šli na dopust tja, kjer se bodo dobro počutili.

Stipe Mesić, hrvaški predsednik

 
Hrvaški premier Ivo Sanader pa je med drugim napovedal, da bo znova prišlo do srečanja na ravni zunanjih ministrov. "V vsakem primeru pa si skupaj s slovensko stranjo in ostalimi članicami EU prizadevamo za to, kako rešiti ta problem. Hrvaška je pripravljena, da dokonča pogajanja do konca leta in mislim, da potrebujemo v mesecu juniju dodatne napore, da rešimo problem med Slovenijo in Hrvaško, seveda pa ne na račun hrvaškega ozemlja. To želim povedati tukaj v New Yorku in to sem povedal tudi komisarju Rehnu," je med drugim dejal Sanader.

Sanader je na večdnevnem obisku v New Yorku nekaj dni prej, ko bo glavni tožilec haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, Serge Brammertz, v Varnostnem svetu Združenih narodov (VS ZN) poročal o sodelovanju Zagreba s haaškim sodiščem. Brammertz je prejšnji teden obiskal Hrvaško in vnovič zahteval dokumente o hrvaških topniških napadih na območju Knina med hrvaško vojaško operacijo Nevihta avgusta 1995.

"Slovenija bo pristala na ureditev spora"
Predlog Ollija Rehna ne bo spremenjen, Slovenija pa bo na koncu pristala na ureditev spora glede meja na podlagi mednarodnega prava, ne glede na to, da je slovenska politična elita primer spolitizirala, je v oddaji hrvaškega radia S predsednikom na kavi ocenil hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Kot je poudaril Mesić, ni potrebe, da bi v sporu s Slovenijo popuščali, Bruselj pa mora zahtevati ureditev spora na podlagi mednarodnega prava. Po njegovih besedah je temeljno vprašanje odnosov med državama slovenska blokada hrvaških pogajanj z EU, ki jo je Ljubljana po Mesićevih besedah postavila, da bi prišla do izhoda na odprto morje čez hrvaško teritorialno morje. Če bi Slovenija dobila stik z odprtim morjem, bo nekdo ostal brez svojega teritorialnega morja, je poudaril Mesić.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.