Svet
17 ogledov

Smrt 69-letnika sprožila val nemirov

Švedska
1/4
EPA
Nemiri v predmestjih Stockholma, kjer živijo večinoma priseljenci, se širijo.

Potekali so že četrto noč zapored, zadnjo noč že v 15 predmestjih. Izgredniki so zažigali avtomobile in napadali lokalne policijske postaje, podtaknili so tudi požar v neki restavraciji. Ranjeni so bili trije policisti.

Zaradi izgredov se je na Švedskem že razvnela razprava o integraciji priseljencev, ki v tej skandinavski državi predstavljalo okoli 15 odstotkov prebivalstva.

Švedski premier Fredrik Reinfeldt je danes znova branil politiko svoje vlade. Zavrnil je očitke opozicijskih socialnih demokratov, da je število marginaliziranih ljudi naraslo, odkar je leta 2006 vodenje države prevzela desnosredinska koalicija.

Odločno pa se je odzval tudi na besede vodje migrantom nenaklonjenih Švedskih demokratov Jimmieja Akessona. Očital mu je, da so zanj ne glede na težave vedno krivi priseljenci. "A ne vidite prave slike," je poudaril. "Ob mladih huliganih stojijo ljudje, ki imajo isto ozadje, a želijo mir," je dejal.

"Starši, odrasli in skupnosti zdaj skušajo preprečiti nasilje in vzpostaviti mir. Imajo našo podporo in so naši junaki," je še dejal premier.

V eni noči 80 požarov

Mladi že vse od nedelje ponoči razgrajajo na ulicah. Gasilske enote so zgolj v zadnji noči gasile okoli 80 požarov, od tega so izgredniki zažgali okoli 25 avtomobilov. Neka restavracija je bila močno požgana, saj vandali, ki so metali kamenje, gasilcem niso pustili blizu požara v njej, dokler jih ni razgnala policija.

Nasilje je sicer sprožil dogodek minuli teden, ko je policija ustrelila in ubila 69-letnega prebivalca predmestja Husby, ki je pred tem v javnosti kolovratil z mačeto, nato pa pobegnil v svoje stanovanje. Policisti so ga po lastnih navedbah ustrelili v samoobrambi.

Poznavalci ocenjujejo, da je smrt 69-letnika zanetila jezo med mladimi imigranti, ki tako ali tako menijo, da so žrtve policijskega nasilja. Socialni antropolog na univerzi v švedskem Malmöju Aje Carlbom je dejal, da številni prebivalci v pretežno priseljenskih naseljih trpijo zaradi segregacije.

Komentarjev 8
  • Boschtjan Zupanchich 15:21 24.maj 2013.

    Propad civilizacije se že kaže z povečanjem nasilja , ...

  • Gigii 08:25 24.maj 2013.

    http://www.youtube.com/watch?v=ZABSyFzl_98 tule pa je link

  • Gigii 08:24 24.maj 2013.

    tale posnetek si poglejte. prikazuje lepote multikulture na švedskem. in je noter tudi posnetek katerega je omenil jozek D.