Svet
21857 ogledov

Smrt hrvaškega novinarja: Niso ga želeli hospitalizirati

Vladimir Matijanić Pixsell Vladimir Matijanić.
Po smrti znanega hrvaškega novinarja Vladimirja Matijanića so na dan prišle podrobnosti zadnjih dni njegovega življenja. Preiskava dogodka je že stekla.

Hrvaški novinar Vladimir Matijanić je umrl star 50 let po tem, ko se je okužil s koronavirusom. Njegova partnerka, novinarka Andrea Topić je na Facebooku delila zapis, v katerem je opisala dogajanje zadnjih dni njegovega življenja. 

V torek, 2. avgusta, ji je potožil, da se slabo počuti, hitri test pa je pokazal, da je okužen s koronavirusom. Ker je imel Sjögrenov sindrom, bolezen pljuč in sum na dve avtoimunski bolezni, se ni mogel cepiti proti covidu-19. Po narejenem hitrem testu sta s partnerko šla na urgentni infekcijski oddelek Kliničnega bolnišničnega centra Split. Tam so mu povedali, da obstaja zdravilo, namenjeno tovrstnim bolnikom, saj preprečuje težji potek covida-19, a ga niso imeli na zalogi. Ker ga niso imeli na Kliniki za infekcijske bolezni Frana Mihaljevića, za pot v Dubrovnik, kjer bi zdravilo lahko imeli na zalogi, pa je bil prešibak, zdravila ni dobil. 

Naslednja dva dneva je imel visoko vročino, ki so jo zbijali s paracetamolom, hladnimi oblogami, imunologinja mu je predpisala zdravila za avtoimunske bolezni in nekaj drugih zdravil. Njegovo stanje se je hitro slabšalo. Hitro se je utrudil, a so jim zdravniki odgovarjali, da je to normalno. Nujno medicinsko pomoč so v dveh dneh poklicali vsaj desetkrat, saj so upali, da bi ga zaradi vse slabšega stanja le hospitalizirali. Ko so jih prevezali do zdravnika na infekcijski kliniki, jim je ta odvrnil, da ne gre imuno kompromitiranega bolnika, ker pije zdravilo za avtoimunske bolezni le enkrat na dan. 

V petek zjutraj se je zbudil v zelo slabem stanju, ni mogel ne jesti ne piti, ni mogel do stranišča. Dvakrat so klicali na urgenco infekcijske klinike, a se ni nihče javil. V tretjem poskusu se je oglasila ženska, ki je, ko so ji povedali, da ne more sam jesti ne na stranišče, odvrnila, da "to ni za v bolnišnico". 

Ko so spet klicali nujno medicinsko pomoč in povedali, kako močno se je poslabšalo njegovo stanje ter da težko diha, so jim odvrnili, da "je vse to normalno. Le, če ne more dihati, ga hospitaliziramo". Sledil je še en klic na urgenco infekcijske klinike, kjer so še enkrat ponovili, da so to vse normalni simptomi. Ker sta vztrajala pri hospitalizaciji, je potem na dom vendarle prišel rešilec, vendar Vladimirja niso odpeljali v bolnišnico. Dali so mu injekcijo in pojasnili, da "ni potrebe za hospitalizacijo, ker so to normalni simptomi, pije naj tekočino in je slane palčke". 

Čez slabi dve uri se je njegovo stanje dramatično poslabšalo. "Vidim, da ima modra stopala. Dotaknem se jih, hladna so. Jasno mi je, da ni cirkulacije. Obraz je siv, kot da nima krvi, nima kisika. Govori mi, da ne more dihati," dogajanje opiše partnerka pokojnega. 
Še enkrat je poklicala pomoč. Čez dvajset minut je v stanovanje stopila ista ekipa kot pred dvema urama. Še vedno je bil pri zavesti, a se ni mogel premikati. Eden od bolničarjev mu je dvignil noge, da bi mu tako dvignil tlak, a postaja vse bolj bled. "Prijela sem ga za roko, mu govorila, da bo vse v redu, da ga bodo odpeljali v bolnišnico. Pogledal me je, obrnil oči in za vedno zaspal."

Oživljali so ga približno eno uro, a je bilo prepozno. "Rjovela sem. Vrgli so me iz sobe in zaprli vrata, slišala sem zvok črpalke, s katero so mu črpali zrak v pljuča. Isti ljudje, ki so uro, dve pred tem rekli, da mu ni nič in da ni treba v bolnišnico," je napisala Andrea Topić. 

Postopek notranjega nadzora v splitski bolnišnici je že stekel. Ministrstvo za zdravje je odredilo preiskavo v vseh ustanovah, ki so bile vključene v omenjeni primer. Medtem pa je, kot navaja portal 24sata, hrvaška odvetnica Viktorija Knežević vložila kazensko prijavo zaradi ne nudenja medicinske pomoči. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 19
  • jakec1575 08:10 07.avgust 2022.

    Slo je za mascevanje novinarju,ki je raziskoval packarije. Tudi v hrvaskem zdravstvu. O kbc split pa samo. Leglo nesposobnosti. Nosecnice mucijo, odnos za pejt v rit. Bolje, da se vam kaj ne zgodi tam doli. Imejte coris in via helikopter v slovenijo

  • Igor Jurše 23:32 06.avgust 2022.

    Ravno on bi se moral cepiti.Seveda ga ni junaka..sam bi se pač moral odločiti.Bi bilo pa fino vedeti za njegov odnos do covida in cepljenja.Sem prepričan da je kot novinar storil vse da bi se ljudje cepili če se že sam ni mogel.

  • popokatopetl 22:05 06.avgust 2022.

    Zdej ne vem a gre tu za splošno malomarnost do bolnikov ali za maščevanje necepljenim...