Svet
29 ogledov

"Smrtna kazen? A naj jih raje hranimo v zaporih?"

Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses the media at the AK Party headq Turkey's Prime Minister Tayyip Erdogan addresses the media at the AK Party headq
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v prvem pogovoru po petkovem spodletelem vojaškem udaru danes ca CNN dejal, da bo zakon o ponovni uvedbi smrtne kazni podpisal, če ga bo pred tem potrdil turški parlament.

V pogovoru z novinarko Becky Anderson turški predsednik Recep Tayyip Erdogan ni zanikal namere, da bo njegova država ponovno uvedla smrtno kazen, da bi na ta način obračunala s tisoče priprtih, ki jih sumijo sodelovanja pri organizaciji neuspelega vojaškega udara. Po zadnjih informacijah je teh ljudi okrog devet tisoč.

"Seveda bo za sprejetje ustavnih ukrepov potrebna razprava v parlamentu. Voditelji se bodo morali sestati in razpravljati o tem," je izpostavil. "Če bodo razpravljali o tem, bom kot predsednik sprejel vsako odločitev parlamenta," je še dejal turški predsednik, ki je petkov poskus udara označil za "čisti zločin izdaje".

Po poročanju CNN bo Erdogan v prihodnjih dneh ZDA podal tudi uradno prošnjo za izročitev Fethullaha Gülena, ki živi v izgnanstvu v ZDA. Gülen, nekdanji Erdoganov tesen sodelavec, sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja.

Visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini je pred tem v Bruslju uradno opozorila Ankaro, da nobena država, ki uvede smrtno kazen, ne more postati članica EU. Tudi Svet Evrope je Turčijo opozoril, da bi bila ponovna uvedba smrtne kazni v nasprotju z njenim članstvom v SE. "Nobena država članica ne more izvrševati smrtne kazni," je dejal generalni sekretar SE Thorbjorn Jagland. Turčija je članica SE postala leta 1949.

K spoštovanju demokracije in njenih institucij, ustavnega reda, vladavine prava in temeljnih svoboščin je Ankaro pozval tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

PREBERITE TUDI

Komentarjev 14
  • Avatar čavez
    čavez 13:23 21.julij 2016.

    Raja bo Erdogana razčetverila ko pride njegov čas.

  • 1slovenka 09:18 20.julij 2016.

    ..in erdogan je navaden fašistični zločinec

  • 1slovenka 09:18 20.julij 2016.

    ..in erdogan je navaden fašistični zločinec