Svet
1395 ogledov

Donald Trump in Kim Džong Un za isto mizo? Da, še pred začetkom poletja.

Donald Trump
1/8
Države kot je Slovenija so se doslej ponujale kot možen kraj srečanja med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o možnosti, ki ne na mizi daj, ni razmišljal nihče.

Svetovalec za nacionalno varnost Južne Koreje Chung Eui-Yong je po srečanju s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom v Beli hiši dejal, da je predsednik Severne Koreje Kim Jong Un izrazil pripravljenost za jedrsko razorožitev svoje države in povabil Trumpa na pogovor, ta pa je povabilo sprejel.

Do srečanja naj bi prišlo do maja letos, ni pa še znano kje. Trump ne bo šel v Pjongjang, Kima ne bo v Washington in potrebno bo najti nevtralni teren.

Države kot je Slovenija so se doslej ponujale kot možen kraj srečanja med Trumpom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom o možnosti severnokorejsko-ameriškega vrha pa doslej ni nihče razmišljal.

Pred vrhom ZDA-Severna Koreja bo predvidoma aprila prišlo do vrha med Južno in Severno Korejo.

Chung Eui-Yong je pred Belo hišo še dejal, da Kim Jong Un sprejema nadaljevanje rednih vojaških vaj ZDA in Južne Koreje ter, da se bo Severna Koreja vzdržala novih jedrskih in raketnih poskusov.

Kim Džong Un | Avtor: Profimedias Profimedias
Oboje je veliko presenečenje, saj sta doslej Rusija in Kitajska pozivale ZDA naj se odpovedo vojaškim vajam, ker bodo na ta način morda Kima prepričale v pogajanja.

Chung je Trumpu poročal o pogovorih njegove delegacije pred kratkim v Pjongjangu in dejal, da je Trumpovo vodstvo ter njegova politika maksimalnega pritiska skupaj z mednarodno solidarnostjo pripeljala do tega o čemer govori. Prenesel mu je tudi pohvalo in priznanje predsednika Moona Jae-ina.

Kim Jong Un je delegaciji Južne Koreje povedal, da je zavezan k de-nuklearizaciji in obljubil, da se bo Severna Koreja vzdržala nadaljnjih jedrskih ali raketnih poskusov ter izrazil razumevanje, da se morajo rutinske skupne vojaške vaje med Južno Korjeo in ZDA nadaljevati.

Izrazil je tudi željo, da se čim prej sestane s Trumpom. "Predsednik Trump je bil hvaležen za poročilo in je dejal, da se bo sestal s Kimom Jongom Unom do maja, da se doseže trajna de-nuklearizacija," je dejal Chung in izrazil optimizem glede nadaljevanja diplomatskega procesa za možnost mirne rešitve.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia
Na koncu je še pribil, da so Južna Koreja, ZDA in partnerji odločni v vztrajanju, da ne bodo ponavljali napake iz preteklosti in se bo pritisk nadaljeval dokler Severna Koreja ne uskladi besed z dejanji.

ZDA so se leta 1994 namreč dogovorile s Severno Korejo o odpovedi jedrskemu programu v zameno za okrog štiri milijarde dolarjev pomoči v energiji. ZDA so med drugim obljubile pomoč pri izgradnji jedrskega reaktorja na lahko vodo, vendar so projekti zaostajali, Severna Koreja pa je z jedrskim programom nadaljevala.

Predsednik George Bush mlajši je leta 2002 Severno Korejo uvrstil med tako imenovane države osi zla (skupaj z Iranom in Irakom), diplomatska prizadevanja pa so dokončno propadla leta 2006 s prvim jedrskim poskusom Pjongjanga.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da Trump zelo ceni prijazne besede delegacije Južne Koreje in predsednika Moona Jae-ina.

"Povabilo za srečanje s Kimom Jongom Unom na še nedoločenem kraju in ob nedoločenem času bo predsednik Trump sprejel. Veselimo se Severne Koreje brez jedrskega orožja, medtem pa morajo sankcije in maksimalni pritisk veljati naprej," je sporočila Sandersova.

Če bo do srečanja med Trumpom in Kimom res prišlo, bo to prvo takšno srečanje v zgodovini med ameriškim in severno-korejskim predsednikom torej med državama, ki sta formalno še vedno v vojni, ker se je korejska vojna od leta 1950 do leta 1953 le s premirjem in črto premierja še vedno varujejo ameriški vojaki.

Kim Jong-un vodikova bomba | Avtor: EPA EPA
Napoved srečanja med Trumpom in Kimom ter izraz pripravljenosti Severne Koreje, da se jedrsko razoroži je dobrodošla novica po več kot letu dni napetosti in medsebojnega zmerjanja med obema voditeljema.

Trump se je konec preteklega tedna pošalil, da se mora z "norcem" ukvarjati predsednik Severne Koreje ne pa on in ameriški analitiki, med njimi tudi tisti, ki ne marajo predsednika, mu sedaj priznavajo, da je njegov nekonvencionalni pristop obrodil sadove.

Trump je Kima med drugim zmerjal z raketnim možicljem in mu zabrusil, da ima večji jedrski gumb, ZDA pa so v Varnostnem svetu ZN ob nadaljevanju jedrskih in raketnih poskusov Severne Koreje uspevale dobivati podporo Kitajske za vedno nove sankcije.

Ključna je bila podpora Kitajske, ki ima največ vpliva na Severno Korejo, saj je njena največja trgovinska partnerica.

Peking je za podporo pri Severni Koreji od Trumpa dobival odpustke glede velikega trgovinskega primanjkljaja, kar se bo sedaj verjetno zaradi povišanja carin na uvoz jekla in aluminija malce zapletlo.

Donald Trump | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@zurala24.si

Komentarjev 8
  • Franjo Erman 19:08 09.marec 2018.

    prišlo bo do izmenjave mnenj o frizurah

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 12:18 09.marec 2018.

    Čakam čas, ko se bo denuklearizirala največja zdraharska sila na svetu - ZDA in NATO lutka.

  • chicar 10:09 09.marec 2018.

    Če bi uspeli to srečanje pripeljati k nam, bi Slovenija lahko postala zelo dobro okolje za reševanje takšnih mednarodnih konfliktov ali perečih tematik, čeprav bi nas lahko lastna problematika z južnimi sosedi tudi grdo zasenčila, kar pa ni primerljivo s ...prikaži več tem kaj lahko mednarodna razpoznavnost sicer doprinese, probajmo se ponuditi zakaj pa ne!?