Svet
14177 ogledov

Smrtonosni udarci vremena

vročina Profimedia
Žal pričakujejo še višje številke žrtev.

V treh poletnih mesecih od junija do avgusta so v Evropi zabeležili najvišje temperature od začetka merjenj, izredno visoke temperature pa so povzročile najhujšo sušo na evropski celini od srednjega veka. Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je v današnjem sporočilu za javnost poudaril, da na podlagi podatkov, ki so jih doslej posredovale države, ocenjujejo, da je letos samo zaradi visokih temperatur umrlo najmanj 15.000 ljudi.

"Zdravstvene oblasti so v treh poletnih mesecih poročale o skoraj 4000 smrtnih primerih v Španiji, več kot tisoč na Portugalskem, več kot 3200 v Združenem kraljestvu ter približno 4500 smrtnih primerih v Nemčiji," je dodal.

WHO pričakuje, da bo ta ocena še višja, saj vse več držav poroča o presežku smrtnih primerov zaradi visokih temperatur. Iz Francije so tako sporočili, da je med 1. junijem in 22. avgustom umrlo 11.000 ljudi več kot v enakem obdobju leta 2019, pred pandemijo covida-19, piše na spletni strani WHO.

Evropa se segreva najhitreje

Kluge je v sporočilu za javnost tudi spomnil, da so se temperature v Evropi med letoma 1961 in 2021 znatno povišale, v povprečju za približno 0,5 stopnje Celzija na desetletje. Po podatkih v poročilu, ki ga je ta teden objavila Svetovna meteorološka organizacija, je to najhitreje segrevajoča se regija.

Ekstremne temperature so v zadnjih 50 letih v evropski regiji zahtevale več kot 148.000 smrtnih žrtev, letos pa samo doslej najmanj 15.000. V sporočilu so še pojasnili, da je vročinski stres, ko se telo ne more ohladiti, glavni vzrok smrti zaradi vremenskih razmer v evropski regiji. Temperaturni ekstremi lahko poslabšajo tudi kronične bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in boleznimi dihal ter sladkorno boleznijo.

Škoda je širša 

Letošnje zgodovinsko sušno obdobje na evropski celini je povzročilo izredno slabo letino, rekordno intenzivnost požarov v naravi, močno pa je obremenilo tudi električno omrežje, še navaja AFP. Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je sicer danes na konferenci ZN o podnebnih spremembah COP27 v Egiptu med drugim pozval k razširitvi sistemov opozarjanja na ekstremne vremenske pojave po svetu.

Po navedbah Svetovne meteorološke organizacije (WMO), ki je razvila pobudo ZN za zgodnje opozarjanje, bi bilo v te sisteme do leta 2027 potrebno vložiti okoli 3,1 milijarde evrov. Cilj je, da bi do takrat tovrstni sistemi ščitili vsakega posameznika, je dejal Guterres ter opozoril, da vse večje emisije toplogrednih plinov pospešujejo ekstremne vremenske pojave po vsem planetu, ki terjajo življenja in na stotine milijard dolarjev izgub in škode.

Trenutno ima le polovica vseh držav sisteme za zgodnje opozarjanje. Po podatkih WMO so najmanj pripravljene majhne otoške države in revne države, ki jih globalno segrevanje še posebej prizadene.

Slovenija 11.09.2013 dez, promet, cesta, slabo vreme, jesen, padavine, dezevno v vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Prihaja vremenska fronta, nato sledi tole

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
 • Avatar luckyss
  luckyss 08:45 08.november 2022.

  Za vsako državo ali mesto na svetu piše v googlu, da se segreva hitreje kot ostali, toliko o tem poneumljanju..In podnebnim spremembam se je treba pač prilagajati, drugače deliš usodo z 99% vseh živih bitij kdaj živečih na tem planetu, ...prikaži več ki so že izumrla...Taki kretenski članki so dobro plačano nujno zlo, ki se mu takle rumeni tisk pač noče izogniti..

 • rd2dmk2 08:21 08.november 2022.

  vsak slovenec naj bi v svojem življenju posadil eno drevo. ste ga.. imate par metrov zelenice okol hiše pa tisto umetno travo. kaj ne bi raje imeli en drevešček, eno jablano, hruško, lahko tudi kostanj ja boste malo skrbeli zanj, ...prikaži več pa mogoče ne boste endo nedeljo šli z avtom daleč na izet, kjer boste potem se rekreirali z električnim biciklom al pa plavali v toplicah ampak se boste posvetili svojemu drevesu.

 • rd2dmk2 08:18 08.november 2022.

  cepijo naj jih proti visoki vročini. pa še proti poplavam. pa bo mir.