Svet
17 ogledov

Snowden podpisal prošnjo za azil v Rusiji

Edward Snowden
1/4
Reuters
Kljub obljubam latinskoameriških držav, da bo dobil azil, je Edward Snowden zanj zaprosil v Rusiji.

Nekdanji sodelavec ameriške agencije na nacionalno varnost (NSA) Edward Snowden je danes podpisal prošnjo za politični azil v Rusiji, je po današnjem srečanju s 30-letnim Snowdnom sporočil znani ruski odvetnik Anatolij Kučerena.

Snowden ni izključil možnosti, da bi odšel v katero od latinskoameriških držav, je pa zaprosil za začasen azil v Rusiji. Povedal je, da ničesar ne obžaluje, azil v Rusiji pa si želi, dokler ne bo lahko zakonito odpotoval v Latinsko Ameriko.

Zaprosil za varno potovanje v Latinsko Ameriko

Iz zapisa njegovih izjav na srečanju, ki ga je objavila spletna stran WikiLeaks, je razvidno, da je še dejal, da so mu zahodne vlade preprečile, da bi odpotoval v latinskoameriške države, ki so mu ponudila azil. Dodal je, da namerava ostati v Rusiji, dokler ne bo mogel zakoniti odpotovati v omenjene države. Snowden je na današnjem srečanju borce za človekove pravice v Rusiji in po svetu zaprosil, naj mu pomagajo zagotoviti varno potovanje v Latinsko Ameriko.

Še posebej se je zahvalil Rusiji, Venezueli, Boliviji, Nikaragvi in Ekvadorju. Dejal je, da si te države zaslužijo njegovo spoštovanje, saj so se postavile v prvo vrsto v boju proti kršitvam človekovih pravic, ki jih prvenstveno izvajajo močnejši in ne šibkejši. Napovedal je še, da namerava vsako od teh držav obiskati posebej in se osebno zahvaliti njihovih ljudem in voditeljem.

Rusija mu nudi azil, a postavila pogoj

V Kremlju so danes ponovno poudarili, da Snowden lahko ostane v Rusiji, če bo prenehal z izdajanjem podatkov, ki škodijo ZDA. "G. Snowden lahko hipotetično ostane v Rusiji, če bo, kot prvo, v celoti prenehal z dejavnostmi, ki škodijo našim ameriškim partnerjem ter ameriško-ruskim odnosom, in drugo, če bo sam zaprosil za to," je v odzivu na novico, da želi Snowden zaprositi za azil v Rusiji, danes dejal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina, Dmitrij Peskov.

Odvetnik Genrij Reznik, ki je sodeloval na današnjem srečanju Snowdna z ruskimi borci za človekove pravice, odvetniki in drugimi predstavniki, je po srečanju novinarjem dejal, da je Snowden "obljubil, da ne bo deloval v škodo ZDA". Reznik je tudi potrdil, da je Snowden dejansko že zaprosil za politični azil ter udeležence današnjega srečanja pozval, naj mu pri tem pomagajo.

Putin je Snowdnu 1. julija ponudil azil, a le ob pogoju, če bo prenehal objavljati sporne informacije o ameriškem nadzoru.

Snowden je na moskovskem letališču od 23. junija, kamor je prispel iz Hongkonga. Ameriške oblasti so mu sicer v tem času razveljavile potni list.

Komentarjev 2
  • nina 06:49 13.julij 2013.

    To kar imamo sedaj je totalna diktatura uničiti najšipkejše,pomagati lopovom inuničujočemu kapitalizmu,ki nas je v 20ih letih pripeljal na rob preživetja z vplivom nekaterih domobrancev.Resnica je nažalost kruta a še kako resnična in žalostna.

  • mph 17:08 12.julij 2013.

    Tudi, če se v celoti zdaj umakne, je do sedaj naredil skupaj z Assangeom več za demokracijo, pravice, ... kot večina ostalih. Še posebaj pa mislim na ameriške EU hlapce tukaj, ki so se zelo "izkazali" pri aferi z letalom.