Svet
6708 ogledov

So ga zaradi njegove spolne usmerjenosti živega zažgali?

Normunds Kindzulis Facebook
Smrt homoseksualnega moškega, ki je podlegel hudim opeklinam, pretresa Latvijo. Nekateri sumijo na homofobičen napad, aktivisti pa so policijo obtožili nedejavnosti. Lokalni mediji poročajo, da je moški imel psihične težave, bil naj bi vključen v nekaj incidentov z ognjem. Preiskava še poteka.

29-letni Normunds Kindzulis, po poklicu bolničar, je v zgodnjih urah 23. aprila zagorel. Zaradi hudih opeklin po večjem delu telesa je 28. aprila v bolnišnici izgubil boj za življenje. 

Kot poroča portal Euractiv, je Kindzulis v preteklosti že prejel homofobne grožnje s smrtjo in se prav zato iz glavnega mesta Rige preselil v Tukums, mirno mesto približno 70 kilometrov zahodno. Toda tudi tam je bil žrtev homofobije in je bil fizično napaden vsaj štirikrat. Lokalna policija se v primere ni poglobila, očitajo aktivisti.

Usodnega 23. aprila je Kindzulisa našel njegov sostanovalec, Artis Jaunklavins, ki se še vedno zdravi v bolnišnici. Kot je povedal, so ga zbudili kriki, ki so prihajali s hodnika. Ko se je odpravil preveriti, kaj se dogaja, je njegov sostanovalec gorel, stal je pred vrati v stanovanje. Njegova oblačila so bila prepojena z bencinom.

"Poskušal sem pogasiti ogenj, spravil sem ga v kopalno kad in polil z vodo, vendar so bile opekline res hude, oblačila so se mu zapekla v kožo," je pojasnil. 

Lokalna policija je sprva zavrnila formalno preiskavo in v izjavi navedla, da "ni popolnih dokazov, da se je zgodilo kaznivo dejanje". Zdaj pa morajo, zaradi smrti Kindzulisa, po zakonu sprožiti kazensko preiskavo. Policisti niso izključili možnosti, da je zaradi vseh groženj žrtev želela storiti samomor. Lokalni mediji poročajo tudi, da je moški imel psihične težave, bil naj bi vključen v nekaj incidentov z ognjem. 

"Tudi nekoga spraviti na rob samomora je zločin," je v četrtek novinarjem dejal Andrejs Grishins, namestnik šefa latvijske kriminalne policije. Primer je spodbudil nacionalno razpravo o homofobiji v Latviji, državi članici EU z dvema milijonoma prebivalcev, ki je leta 2006 prepovedala istospolne poroke.

In memoriam – Normunds Kindzulis (1991-2021) Tikai silta sirds Pacels debesīs. Tikai silta, silta sirds Aukstu...

Objavil/a Rafaels Ciekurs dne Sreda, 28. april 2021

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.