Svet
9 ogledov

So iskali na napačnem koncu?

Pogrešano letalo Reuters
Peti dan po izginotju letala so kitajske oblasti sporočile, da je njihov satelit opazil tri velike predmete, ki bi lahko bili ostanki letala.

Kitajska vlada je objavila tri fotografije, ki jih je njen satelit posnel v nedeljo dopoldne po lokalnem času. Na njih je videti tri velike predmete, v velikosti 13 x18 metrov, 14 x 19 metrov in 24 x 22 metrov, v morju severovzhodno od Kuala Lumpurja. Gre za do tega trenutka informacije, ki se najbolj skladajo s smerjo leta.

Iskalno območje širili in širili

Informacije, ki so v zadnjih petih dneh prišle v javnost, so bile kontradiktorne in nepopolne. Iskanje izginulega letala so malezijske oblasti širile tudi na območje Malaške ožine. Rodzali Daud, poveljnik malezijskih zračnih sil, je dejal, da je vojaški radar res morda zaznal razbitine v Malezijski ožini, ki bi lahko pripadale pogrešanemu letalu, vendar bodo morali te informacije še potrditi.

"Ne bomo zmanjšali tempa in vloženega truda v iskanje," pa je obljubil malezijski prometni minister Hishammuddin Tun Hussein na današnji tiskovni konferenci in razložil, da so še razširili področje iskanja. Pri iskanju zdaj sodeluje 12 držav.

Razkrili so tudi vsebino zadnje komunikacije, ki so jo imel z letalom. Pilot je malezijski zračni kontroli le nekaj minut preden je letalo izginilo z radarjev sporočil, da je na krovu vse normalno. "Dobro, sprejeto," je bilo zadnje sporočilo izkušenega pilota Zaharia Ahmada Shaha.

Morda spremenili smer

Vietnamci bodo proučili tudi navedbe najmanj dveh prič, ki trdita, da sta na nočnem nebu vzhodno od Vietnama videli velik goreč predmet. Malezijske letalske oblasti domnevajo, da je letalo spremenilo smer, da je obrnilo nazaj, vendar nikomur ni jasno, kako so to naredili, da ni bilo zaznano na radarju. To je bil povod za vprašanja, ali je bil morda električni sistem letala v okvari ali pa izključen.

Svojce mineva potrpljenje

Svojci že peti dan čakajo na informacije o svojih dragih. Kakih dvesto jih skupaj čaka v hotelu v Pekingu. Nemoč, mučno čakanje in pomanjkanje točnih informacij že terjajo svoj davek. "Malaysian Air so lažnivci," je bilo moč slišati starejšega moškega. Pogled na prazno, belo tablo sredi sobe, na kateri naj bi bila obvestila, je zgovoren sam po sebi.

"Malezijska vlada nam ni rekla še besede," je na robu solz dejal Shi iz proince Henan. Njegov 27-letni bratranec je bil na poti s poslovnega potovanja v Perth. Letalska družba je njemu in sorodnikom ponudila nekaj več kot 3.500 evrov, da bi jim tako pomagal pri kritju stroškov. Denarja niso želeli vzeti. "Denar ni pomemben. Pomembno je rešiti življenja. Najprej naj poiščejo ljudi," je bil jasen Shi.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 08:10 13.marec 2014.

    NAD.: Ko so se pa smeti razredčile , se ja pa na radarju tudi počasi ugasnih njiho odboj . Druga varianta je pa raketa zemlja -zrak-ali zrak-zrak učinek bi bil pa popolnoma enak. Bomba ne more narediti takšne škode , ...prikaži več da ni bi imeli časa sporoćiti vsaj Mayday .

  • Žurnalček 08:06 13.marec 2014.

    Avion je zdrobil strižni udarec vetra . Na Kitajskem piha z kontinenta proti morju in obenem tudi obratno do 170 milj/h Ko avion ki leti do tedaj z vetrom , dobi tak kontraveter , se mu hitrost zraka pod krili ...prikaži več poveča, kot da bi letel 1.3 maha , ne pa 0.78M , kot je največja dovoljena hitrost. Lom kril i in dekompresija kabine , ki se je zaradi odlomljenih kril in porušene stabilnosti , ter ogromne hitrosti raztrgala . Gorivo se je razpršilo v meglo , ki jo je silen veter odpihnil tako , da je na zemljo prišla šele 3 dni - ni naftnega madeža- oplato aviona v plošče po 2m2 , ostala so samo krila z motorjema , če so se odlomili potem krilo na morju plava in pa rep aviona ki je najožji in najbolj kompakten. Veter je te smeti , predno so padle na zemljo z višine 12.000m odnesel tudi do 300km dale. Govore , da je avion zavil , saj radar je tako pokazal. Ni zavil avion , ampak je veter opihaval smeti in ko so se nekaj časa še držali bolj skupaj tudi oddajali radarski odsev, Ko se se pa smet

  • siles 01:40 13.marec 2014.

    Sabotaža na letalu je bila izvedena zaradi znanstvenikov, ki so potovali v Peking. Tej znanstveniki so imeli s seboj načrte o novi tehnologiji, katera bi omogočala čisto, obilno in zastonj energijo. Sabotažo so izvedli naftni lobiji. Letalo je trenutno na ...prikaži več dnu morja in brez preživelih.