Svet
1646 ogledov

So srbskega politika ubili Rusi?

Oliver Ivanović Epa
Ugledni analitik in nekdanji agent NSA namiguje, da za atentatom na srbskega politika na Kosovu stojijo Rusi.

Na pokopališču v Beogradu so včeraj pokopali vidnega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića, ki je bil ubit v torek v atentatu v Kosovski Mitrovici. Na pogrebu ni bilo političnih govorov, mašo in obred pa je vodil raško-prizrenski vladika Teodosije, ki je dejal, da bo Ivanović ostal simbol odločnosti Srbov, da ostanejo na Kosovu, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Vedno je poudarjal, da vprašanje Kosova ni samo vprašanje ljudi, ki živijo tam, temveč celega naroda. Vsi ga bodo močno pogrešali, vendar danes nismo žalostni, ker žrtvovati življenje za dobro drugih ni nikoli poraz. Ostal bo simbol odločnosti, da bomo svoji na svojem," je dejal Teodosije.

Bodo morilci kdaj razkriti?

Kosovski premier Ramush Haradinaj je napovedal, da bodo za preiskavo umora pristojni le kosovski preiskovalci, je pa dobrodošla izmenjava informacij s srbskimi oblastmi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kosovska policija je medtem sporočila, da so ugotovili identiteto človeka, ki je lani kupil avtomobil, iz katerega je bil pred prostori svoje stranke v Kosovski Mitrovici ustreljen Ivanović. Šlo naj bi za človeka, ki živi v Srbiji, pa tudi med letoma 2009 in 2017 je bil avtomobil opel Astra v lasti ljudi v Srbiji. Tiskovni predstavnik policije v Severni Mitrovici sicer novinarjem ni želel pojasniti, ali gre za Srbe ali Albance, je poročala STA.

Varnostni strokovnjak, nekdanji agent NSA John Schindler je medtem za Observer povedal, da morilci Oliverja Ivanovića najverjetneje ne bodo nikoli razkriti in da tudi sklepi preiskave najverjetneje ne bodo imeli veliko skupnega z resnico. Kot meni Schindler, je možna tudi povezava atentatorjev s politiko ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Oliver Ivanović Atentat Svet "Ljudje se bojijo Srbov, ne Albancev"

Konec upanja?

Nekdanji obveščevalec, ki že leta spremlja dogajanja na Balkanu, je prepričan, da je bil Ivanović (sicer spoštovan in umirjen politik) človek s številnimi sovražniki. Albanci naj bi ga sovražili zaradi njegovih donevnih vpletenosti v vojne zločine leta 1999, srbski nacionalisti pa zato, ker niso sprejemali njegovo pripravljenost za mirna pogajanja s Prištino glede statusa Kosova.

Ivanović je - tako Schindler - sprejel politično realnost, da je Kosovo odšlo svojo potm medtem ko to mnogi v Beogradu niso.

"Regija čaka na odgovor, kdo je ubil Oliverja Ivanovića in zakaj. To je Balkan, nihče ne pričakuje hitre odgovore. Gotovo je, da bodo teorije zarote kazale v vse smeri. Tisto, kar je najhuje pri tem pa je, da je upanje za umiritev odnosov Beograda in Prištine umrlo z Ivanovićem," je še izpostavil varnostni strokovnjak.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Timotejka 08:13 23.januar 2018.

    https://jinovsvet.wordpress.com/2017/12/25/v-siriji-praznujejo-bozic/ http://www.mladina.si/172238/odkrizani/ Vedno so Rusi za vse krivi. Tudi na Švedskem, čeprav na Švedskem ni Rusov.

  • Žurnalček 16:08 21.januar 2018.

    Srbija in Rusija imata enake želje in enako politiko s Kosovom ! Ker EU sili Srbijo v podpis in priznanje Kosova , bodo eni in drugi naredili vse , da do tega ne pride . Zdaj , ko tamanijo male ...prikaži več politićarje , je ćisto zadosti Srbska BIA , ki ima 30 letno tradicijo takšnih umorov ! Ko bo pa moral Vućić dati podpis , potem bo pa res nastopila KGB odnosno FSB.

  • Avatar Leon
    Leon 14:26 19.januar 2018.

    Rusi,Američani ,Kitajci ali celo Sova ..............kako se imenuje ta film .