Svet
6 ogledov

Sojenje papeževemu tajniku in pomagaču

Paolo Gabriele, osebni tajnik papeža Benedikta XVI Reuters
Nekdanji osebni tajnik papeža Benedikta XVI., 46-letni Paolo Gabriele, se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi kraje in razkrivanja zaupnih vatikanskih dokumentov italijanskim medijem, poroča Reuters.

Posebna komisija treh kardinalov, ki jo je za preiskavo imenoval papež Benedikt XIV., je v 35 strani dolgem dokumentu o primeru, ki je vznemiril Sveti sedež, prav tako razkrila, da je imel Paolo Gabriele pomagača, računalniškega strokovnjaka, zaposlenega v vatikanski upravi. Claudiu Sciarpellettiju bodo sodili zaradi sodelovanja v zločinu.

Grozi mu šest let za zapahi

Gabrieleja so aretirali sredi maja, potem ko so v njegovem stanovanju odkrili vrsto zaupnih vatikanskih dokumentov, povzema STA. Vse od takrat je bil priprt, od sredine julija pa na odločitev vatikanskih preiskovalcev čaka v hišnem priporu. Če bo obsojen, mu grozi do šest let zapora.

Gabriele je papeža zaradi razkrivanja tajnih dokumentov že prosil za odpuščanje in mu zagotovil, da je deloval sam. Njegovi odvetniki so dejali, da ni bil del nikakršne zarote in da so na sojenje, ki ga pričakujejo, pripravljeni, deloval pa da je iz ljubezni do papeža.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.