Svet
5 ogledov

Soseda napovedala ostre, povračilne ukrepe

Južna Koreja protiukrepi EPA
Severna Koreja izstrelila raketo, čeprav navaja, da gre za satelit, mednarodni poznavalci menijo drugače in opozarjalo, da država spet krši resolucijo združenih narodov. Varnostni svet ZN je za danes sklical izredno zasedanje.

Severna Koreja gre naprej, kljub opozorilom združenih narodov je namreč ponoči izstrelila raketo dolgega dometa.

Tudi o tem dogodku so severni korejci ponosno obvestili svoje državljane preko javne televizije. Stroga televizijska napovedovalka je sicer dejala, da je država uspešno utirila satelit v orbito, vendar opazovalci opozarjajo, da je Severna Koreja uporabila prepovedano tehnologijo. 

Raketo so izstrelili iz baze na severozahodu države, letela pa je proti jugu, tudi nad japonskim otokom Okinava.

Japonska, Južna Koreja in ZDA so takoj obsodile izstrelitev in zahtevale nujni sestanek Varnostnega sveta Združenih narodov.

Japonski premier Shinzo Abe je ravnanje sosede označil kot "absolutno nesprejemljivo", Zda pa, da je šlo za "očitno" kršenje resolucije OZN.

Napovedali povračilne ukrepe

Južna Koreja je napovedala "ostre povračilne ukrepe". Seul, ki se zaradi potez severne sosede čuti najbolj ogroženega, je tako po današnji izstrelitvi napovedal, da bo z ZDA začel uradne pogovore o namestitvi ameriškega raketnega sistema v Južni Koreji. Temu ostro nasprotuje Kitajska, ki je današnjo izstrelitev sicer obsodila.

Severna Koreja poudarja, da gre za vesoljski program, namenjen zgolj znanosti, a ZDA, Južna Koreja in tudi Kitajska menijo, da država razvija medcelinsko balistično raketo, ki bi lahko dosegla tudi ZDA. 

Izolirana država je po dobrem mesecu dni, ko je testirala vodikovo bombo, spet opozorila nase.

Preberite še: 

Korejsko superbombo smo čutili tudi v Sloveniji

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 20:40 07.februar 2016.

    Agresija je tako umetna da je za kozlat. Namreč ni nobenih podatkov o tem da bi šlo za karkol druzga kot za satelit. Vse so samo neke govorice brez posnetkov, brez fotografij, brez kakršnihkoli potrjenih informacij z kakršnimikoli dokazi. Dejstvo ...prikaži več je sam da Severna Koreja ni podpisnica nekega mednarodnega sporazuma in je pač hotela svoj satelit imet. Ker ta satelit ni po volji držav ki so bile dovolj neumne da so podpisale tist mednarodni sporazume je zdej panika. V resnici so Severni Koreji fovš ker ji ni treba sledit mednarodnim sporazumom. Če pa je res kej nevarnega naj pa to dokažejo preden nas hujskajo proti njim.

  • izRODEk 18:23 07.februar 2016.

    Kakšne povračilne ukrepe neki? A se je komu kaj zgodilo? In še napovedali so izstrelitev rakete s satelitom. Še posebej bo zanimivo, če se izkaže, da so satelit dejansko utirili kar bi pomenilo, da so izvedli popolnoma ne-vojaško operacijo v, ...prikaži več po možnosti, civilne namene.In zakaj potem povračilne ukrepe? Trenutno je stanje medijskega poročanja tukaj na zahodu na tako nizkem nivoju, da praktično bolj verjamem, kar bi povedali iz Severne Koreje kot tu. Po eni strani se mi zdi, da ne velja informacijska blokada iz Severne Koreje marveč obratno: mi smo blokirani s strani imperialistične fašistične oblasti in nam servirajo samo, kar želijo, da mi beremo, gledamo in slišimo.Smrt fašizmu!