Svet
1759 ogledov

Nad Katalonijo sedaj bdi Santamaria

Katalonija Epa
Po dramatičnem petku je španska vlada pričela uresničevati napovedi in začela s prevzemanjem neposredne oblasti v deželi Katalonija.

Španska osrednja vlada je z odlokom, objavljenem v uradnem listu, Kataloniji uradno odvzela avtonomijo ter prevzela naloge in pristojnosti katalonske regionalne vlade. Večino nalog in pristojnosti presednika in podpredsednika Katalonije je prevzela namestnica španskega premierja Soraya Saenz De Santamaria.

Že prej so odvzeli pooblastila večini vodilnih pripadnikov katalonske policije.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije Neodivisnost Svet Na ulicah desettisoči, nazdravljajo s "cavo"

Medtem ko so Katalonci rajali po ulicah Barcelone po petkovem enoglasnem (ob bojkotu opozicije) izglasovanju neodvisnosti v deželnem parlamentu, je sledila izredna seja španske vlade v Madridu, po kateri je premier Mariano Rajoy (na fotografiji spodaj) napovedal odstavitev katalonske vlade s predsednikom Carlesom Puigdemontom na čelu ter razpustitev katalonskega parlamenta in razpis predčasnih regionalnih volitev 21. decembra.

Mariano Rajoy | Avtor: Epa Epa
Špansko tožilstvo je poleg tega napovedalo, da bo v prihodnjih dneh vložilo obtožnico proti Puigdemontu zaradi upora, sodišče pa bo nato odločilo, ali jo bo sprejelo ali ne. V primeru obsodbe bi lahko Puigdemontu grozilo po različnih navedbah od 25 do 30 let zapora, povzema STA.

Noč v Barceloni je bila burna, saj so množične shode podpornikom neodvisnosti spremljali tudi posamezni izgredi nasprotnikov neodvisnosti. 

Katalonija | Avtor: Epa Epa

Za danes opoldne so v Madridu napovedani veliki protesti "za enotnost Španije in ustavo".

Verjetno bo težko šlo brez politike tudi na derbiju La Lige med nogometnima kluboma Barcelono in Atleticom iz Bilbaa.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • ljubodoma 12:25 28.oktober 2017.

    santa maria, kot Krištof Kolumb, ko je šel kolonizirat svet leta 1492 in še danes šp an ci kradejo cel zasužnjen svet (zanalašč pisano z malo) saj cigani so navajeni, kot bivša yu - ga da kradejo Slovenijo in molzejo ...prikaži večo državno zizo (kuro) isto je na pirenejskem polotoku, kjer molzejo Katalonijo, zato samo naprej Barcelona in pobit usranega fracovega kralja, ki je posran, smrdljiv in povrhu še pijan rogonosec - na grmado z njim !