Svet
2174 ogledov

Na ulicah desettisoči, nazdravljajo s "cavo"

Razglasitev neodvisnosti Katalonije
1/13
Epa
Tako španski premier kot katalonski voditelj pozivata k ohranitvi miru.

Katalonski regionalni parlamenta je podprl resolucijo, ki predvideva razglasitev Katalonije za neodvisno republiko.

Za je glasovalo 72 poslancev, proti 10, dve glasovnici sta bili prazni. Poslanci opozicije - Ljudske stranke, socialistov in stranke Ciudadanos - so pred tajnim glasovanjem zapustili dvorano, poroča časnik El Pais.

Predlog o razglasitvi Katalonije za neodvisno in suvereno državo so v parlament vložile vladajoča koalicija Junts Pel Si in skrajno leva stranka CUP, ki vladi s svojimi desetimi poslanci v parlamentu zagotavlja večinsko podporo. Skupaj imata v 135-članskem parlamentu večino 72 glasov.

Predsednica katalonskega parlamenta Carme Forcadell je prebrala dele vložene resolucije, preden so prisotni poslanci, tudi predsednik regionalne vlade Carles Puigdemont, po burni razpravi začeli oddajati glasovnice na tajnem glasovanju. Za tovrstno glasovanje so zaprosili predstavniki vladajoče koalicije Junts Pel Si, opozicija pa je temu nasprotovala.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije | Avtor: Epa Epa

Poslanec Ljudske stranke Xavier Garcia Albiol je poslance vladajoče koalicije obtožil strahopetnosti, češ da želijo tajno glasovanje, da bi se izognili pregonu v skladu s španskim kazenskim zakonikom, poroča spletni medij The Spain Report.

Katalonija demonstracije Španija Svet Razmere v Kataloniji se zaostrujejo. Madrid sporočil odločitev. Barcelona Katalonija Svet V Kataloniji vse bolj napeto, obe strani gresta na nož

Poslancem, ki bi podprli tovrstno resolucijo, bi namreč lahko grozila obtožnica zaradi upora, za kar je zagrožena zaporna kazen v višini 30 let.

Parlament je o neodvisnosti glasoval, potem ko se je Puigdemont odrekel možnosti sklicu novih volitev, ker od Madrida ni dobil zagotovil, da bo to preprečilo uveljavitev 155. člena ustave.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije | Avtor: Epa Epa

Španski senat namreč trenutno razpravlja o uvedbi ukrepov v skladu s 155. členom ustave, ki vladi omogoča odstavitev regionalnih oblasti in izvedbo novih volitev. Po nekaterih navedbah na bi bilo glasovanje okoli 16.30.

Carles Puigdemont Zadnji ultimat Svet Madrid Kataloncem: "Časa imate danes do 10.00!" Referendumski dan v Kataloniji Odločili so se Svet Znani rezultati referenduma v Kataloniji

Španski premier pozval k mirnosti

Španski premier Mariano Rajoy je, potem ko je katalonski parlament sprejel resolucijo o razglasitvi Katalonije za neodvisno republiko, Špance pozval k mirnosti. Na Twitterju je zapisal, da bo v Kataloniji zopet vzpostavljena zakonitost.

"Vse Špance pozivam k miru. Pravna država bo v Kataloniji ponovno vzpostavila zakonitost," je na Twitterju zapisal Rajoy, kot poročajo tuje tiskovne agencije.

Razglasitev neodvisnosti Katalonije | Avtor: Epa Epa

K ohranitvi miru in ohranitvi dostojanstva je pozval tudi Puigdemont. "Smo družba, ki se je vedno odzivala mirno," je dejal v Barceloni. "Prihajajo ure, ko bo treba ohraniti mir, državljansko odgovornost in dostojanstvo. Danes je naš parlament, ki je bil legitimno izvoljen, naredil korak, za katerega smo se dolgo borili."

Na ulicah več deset tisoč ljudi

Na ulicah Barcelone se je ob glasovanju v katalonskem parlamentu zbralo več deset tisoč zagovornikov samostojne Katalonije. Ti so prek dveh velikih zaslonov spremljali dogajanje v parlamentu, ploskali in v katalonščini vzklikali samostojnost, preden so nato zapeli katalonsko himno. Številni med njimi so ob tem v zrak dvignili stisnjeno pest. Nekateri so odločitev katalonskega parlamenta slavili tudi z nazdravljanjem s penečim vinom cava, ki ga pridelujejo v Kataloniji, ter se med seboj objemali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 22:36 27.oktober 2017.

    Men pa tole ni preveč všeč,saj je komaj dobra polovica katalonskega parlamenta glasovala za neodvisnost??To ni tako,kot pri nas 91.leta,ko je bil procent 98??

  • wolf.ata 21:31 27.oktober 2017.

    živela Katalonija,vsi jih priznati,tiste v eu parlamentu pa po prstih,pa 500 eurov plače,barabe

  • ljubodoma 20:27 27.oktober 2017.

    Ne odnehaj Katalonija, ker je kralj usran, smrdljiv in rogonosec - Naprej Barcelona !