Svet
20057 ogledov

Spar, Hofer in Lidl v Avstriji ne želijo krčiti ponudbe

Hrana in covid Epa
Trgovci Spar, Hofer in Lidl, ki tako kot v Sloveniji ključno vlogo igrajo tudi na avstrijskem trgu, ne želijo krčiti svoje neživilske ponudbe, kar jim narekujejo novi vladni ukrepi za omejitev širjenja novega koronavirusa. Ti bodo začeli veljati s torkom.

Avstrijce v luči skokovite rasti okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh od torka pa do predvidoma 7. decembra čaka skoraj popolno zaprtje javnega življenja.

Eden od ukrepov je, da se v severni slovenski sosedi s torkom zapirajo vse nenujne trgovine - z izjemo živilskih trgovin, drogerij in lekarn ter še nekaterih drugih, kot npr. trgovin z medicinsko opremo, izdelki za kmetijstvo in hrano za živali, bencinskih črpalk, bank, pošt in trafik ter delavnic za popravilo koles in avtomobilov. Odpiralni čas bo dovoljen le med 6. in 19. uro.

Del ukrepov za trgovski sektor je, da bodo lahko trgovci, ki pretežno prodajajo živila, v svojih super- in hipermarketih od torka prodajali le zanje "tipičen nabor blaga". Poleg živil so to npr. še sanitetni material, kozmetika, čistila in hrana za živali. Ne sodijo pa v ta nabor oblačila, tehnično blago ali igrače, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

V Sloveniji drugačna pravila

Podobno od danes velja tudi za slovenske trgovce z živili, pri čemer pa se v Sloveniji za tehnično blago šteje tisto z garancijo, medtem ko je mogoče ostale manjše izdelke še naprej kupovati. Tako v Avstriji kot v Sloveniji je razlog za tak ukrep preprečevanje nepoštene konkurence trgovcev z živili v odnosu do trgovcev z ostalim blagom. V spomladanskem valu epidemije covida-19, ki je privedel do prvega zaprtja javnega življenja, teh omejitev ni bilo.

Spar, Hofer in Lidl, ki zasedajo največji del avstrijske trgovine na drobno, napovedujejo, da odloku ne želijo slediti. Billa, ki je v lasti nemškega trgovskega koncerna Rewe in ima že tako v ponudbi manjši del neživilskega blaga, ga bo spoštovala.

V omenjenih treh velikih trgovcih opozarjajo, da so omejitve neskladne z zakonodajo in ustavo. V skupni izjavi so zapisali, da so svoja stališča tudi pravno preverili. Kot so navedli, lahko ministrstvo za zdravje skladno z avstrijskim zakonom o ukrepanju v času pandemije covida-19 odredi zaprtje trgovin, ne more pa trgovinam, ki so odprte, naložiti omejevanja ponudbe. Neskladnost z ustavo medtem vidijo v tem, da bi ministrstvo za zdravje s takšnim ukrepom omejevalo konkurenco, za kar pa nima pristojnosti.

V Billi se pobudi niso pridružili in pravijo, da ne želijo kovati dodatnih prihodkov na plečih drugih trgovcev. K podobnemu ravnanju je prvi mož družb Rewe International in Billa Merkur Österreich Marcel Haraszti pozval tudi tekmece. Opozoril je, da bi trgovci z živili ostalim v sektorju dejansko v tem času odžirali tudi prihodke, na katere ti računajo v predprazničnem obdobju.

Učitelji razred šola darilo konec šole Sreča Slovenija Neverjetno, kaj je naredil učitelj za svojega učenca Desa Muck Intervju Slovenija Desa Muck odkrito tudi o skromni "penziji"