Svet
24576 ogledov

Špekulacije glede Bandićeve smrti

Milan Bandić Profmedia
Odmevi na nenadno smrt zagrebškega župana.

Kot smo že poročali, v noči na nedeljo je umrl zagrebški župan Milan Bandić. Z njim je bil njegov prijatelj Gzim Redžepi, zdravnik, ki ga je takoj, ko se je zrušil na tla, oživljal. Včeraj je zdravnik stopil pred kamere Dnevnika Nove TV, saj so se po državi začele številne špekulacije glede smrti zagrebškega župana. Ta ni umrl doma ali v zdravstveni ustanovi. 

Redžepi je novinarjem povedal, da sta z Bandićem v soboto dan preživela skupaj. Pred druženjem, je povedal zdravnik, je Bandić kuhal; obljubil je, da bo povabil zdravnike, ki naj bi ga v torek operirali na glasilkah. 

Zvečer je družbo v stanovanje povabil Sergej Ivanović. Družba, je povedal Redžepi, je govorila o običajnih stvareh, o vremenu, kako je pomlad letos nastopila zgodaj. Okrog 23. ure naj bi pokojni postal žejen, ni želel vodo iz hladilnika, gostitelj je iz pipe spustil vodo. Ko se je pokojni Bandić dvignil s stola, da bi odšel po vodo, se je zrušil na tla. 

Z reanimacijo je takoj začel njegov prijatelj zdravnik, nadaljevala je ekipa nujne zdravstvene pomoči, a neuspešno. Redžepi je pred kamerami povedal, da mu je kot prijatelju pokojnega zelo pomembno, da se razjasnijo špekulacije, ki krožijo po državi. "Ni medija, ki me ne bi poklical in spraševal podrobnosti, kje je prišlo do dogodka. Vsem sem povedal, da smo bili pri Sergeju doma, to je poslovni človek iz Hrvaške, ki živi po svetu. Vse se lahko preveri ..."

Mešani odmevi 

Hrvaški mediji so polni vesti o pokojnem Bandiću. Index.hr med drugim objavlja prispevek z naslovom: O mrtvih vse najboljše? Bandić je bil lopov in primitivec, ki je uničil Zagreb. Na omenjenem portalu objavljajo njegove številne afere. 

Proti Bandiću je bilo vloženih več kot 250 kazenskih prijav, bremenile so ga številne afere, med katerimi sta samo dve dobile sodni epilog.

Bandić je bil oktobra 2014 skupaj z več sodelavci aretiran zaradi suma storitve več kaznivih dejanj, od nezakonitega favoriziranja in zaposlovanja, sistema zbiranja odpadkov, uporabe službenih avtomobilov v zasebne namene in ponarejanja dokumentov. Primer je postal znan kot afera Agram.

Po mesecu pridržanja so ga izpustili iz zapora ob plačilu varščine. Zaradi vplivanja na priče so mu odredili pripor in ga po odločitvi ustavnega sodišča ponovno izpustili, poroča Hina. Sedem točk obtožnice v aferi Agram je sodišče potrdilo leta 2018.

Sodili so mu tudi v aferi Štandovi, na sodišču pa se je pojavljal tudi kot priča v številnih sodnih postopkih proti njegovim najbližjim sodelavcem, med drugim v aferah Bundekfest, Čistoča in Krašograd. V večini teh afer je sojenje potekalo zaradi domnevnih nezakonitosti pri porabi mestnega denarja in v zvezi z nepremičninami, sojenja pa še potekajo ali pa se pričakuje pravnomočna odločba vrhovnega sodišča.

Milan Bandić Svet Umrl je Milan Bandić

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar pantani
    pantani 12:08 01.marec 2021.

    Mamo mi svojega Bandića z sinovi,pa to!!!

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 10:30 01.marec 2021.

    Razumem, da Hrvati pišete te članke in s tem ni nič narobe. Ampak pri "ni želel vodo iz hladilnika" bi pa res lahko uporabili rodilnik, že zaradi jasnosti stavka, če vam je že vseeno za slovnična pravila :P

  • JZekspert 09:57 01.marec 2021.

    Novinarji niste tako nevedni glede zdravja, kot se delate: Infarkti, operacija na glasilkah, slabo zdravje, nenadna smrt pri 65 letih? Najbolj enostavna razlaga je v glavnem pravilna. Je kontroverzni hrvaški politik kadil? To dejstvo vam popolnoma zadovoljivo pojasni vse njegove ...prikaži več ''težave'', bolje rečeno predvidljive zdravstvene posledice kajenja. Ko je umrl Saračević, sem se spomnil, da je pol olimpijskih prvakov v rokometu že mrtvih, tudi Iztok Puc, pri 44! Isto Oliver, Đole...