Svet
4818 ogledov

Spet požar zaradi lučk, zapustiti so morali domove

novoletna jelka lučke
Ogenj je po prvih ocenah gasilcev sprožilo pregrevanje božičnih svetlobnih okraskov.

Lučke vsekakor pripomorejo k pravljičnemu božičnemu in novoletnemu vzdušju, a moramo z njimi ravnati previdno, velevajo gasilci. V ponedeljek dopoldan je zaradi pregretja lučk v jaslicah zagorelo v cerkvi v okolici Ormoža. Požar so pogasili občani pred prihodom gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Podgorci, ki so nato preventivno pregledali okolico pogorišča in očistili kraj dogodka, je poročal center za obveščanje. Policisti so z ogledom kraja ugotovili, da je zagorelo zaradi pregretja lučk v jaslicah, na opremi in notranjosti objekta pa je nastala materialna škoda za okoli 30 tisoč evrov..

Po poročanju italijanske tiskovne agencije Anse pa je zaradi lučk izbruhnil tudi požar v stanovanju v prvem nadstropju bloka v Puglii. 

"Ogenj se je hitro širil, za gašenje je bilo potrebno posredovanje gasilcev, ki so med drugim evakuirali tri domove. Tri evakuirane družine so morale k sorodnikom," so poročali. Na srečo ni bilo poškodovanih, številke o materialni škodi še niso znane.

Ne postavite osvetlitve na edini izhod iz prostora!

Gasilci vsako leto svarijo pred nevarnostjo praznične okrasitve. "Najpogostejši razlog za požar božično-novoletnega drevesca so lučke. Navadne barvne žarnice z žarilno nitko ne sodijo v bližino gorljivega okrasja ali na drevesce. Druga nevarnost je požar, ki nastane zaradi električnega vodnika, ki povezuje novoletne lučke. Še posebej nevarni so nizkocenovni izdelki s tankimi električnimi vodniki, ki se pregrejejo, če so lučke dalj časa vključene," opisujejo na strani Prostovoljnega gasilskega društva Cerklje. 

S pravilnim ravnanjem se da po njihovih besedah preprečiti, da bi imeli pokvarjene praznike. Tako je pomembno že, kam in kako v stanovanje postavite adventni venček s svečami in drevesce z lučkami:

  • najmanj en meter od peči, štedilnikov, luči, električnih radiatorjev, okenskih zaves in drugih gorljivih snovi, na primer omar;
  • nikoli ob edini izhod iz prostora ali tako, da se venček ali drevesce lahko prevrne. To je še posebej pomembno, če imate doma hišne ljubljenčke;
  • adventni venčki naj bodo na negorljivi podlagi, namesto svečk je varneje, če uporabljate lučke na baterije;
  • če uporabljate svečke, pa jih redno menjavajte, preden pogorijo do dna;
  • morebitne svečke naj bodo v negorljivih podstavkih (na primer steklenih), ki naj bodo tako visoki, da plamen ne more zajeti zelenja ali okrasja v bližini;
  • priporočljivo je tudi, da venček iz naravnega materiala pred prižiganjem sveč zmočite z vodno prho.
  • svečke ali lučke na adventnem venčku oziroma drevescu pa naj gorijo le, če ste v bližini.

Po njihovih navedbah je pomembna tudi izbira in postavitev smreke: 

  • Pri nakupu ali najemu naravne smreke preverite, če je sveža.
  • Naravna smreka naj ima vedno dovolj vode, saj je suha nevarnejša za nastanek požara.
  • Če se odločite za nakup umetne smreke, naj bo narejena iz težko gorljive snovi.
  • Smreko postavite na varno razdaljo od ognja ali vira toplote ter tako, da ne bo ovirala prehodov.
  • Smreki se ne približujte z odprtim ognjem (prižganimi svečami, kresničkami ipd.).

Če uporabljate sveče, naj te nikoli ne gorijo brez nadzora: "Sveče namestite v negorljiv svečnik ali drugo primerno posodo na trdno, ravno in negorljivo površino. Gorečih sveč ne postavljajte na prepih, v bližino gorljivih snovi (zavese, papir ipd.) ali naprav, ki oddajajo toploto (peči, električni aparati ipd.). Sveče postavite tako, da jih ne bodo dosegli hišni ljubljenčki."

Preden namestite lučke, preglejte kable, saj lahko kratek stik povzroči požar, opozarjajo. Uporabljajte jih po navodilu proizvajalca. Za okrasitev smreke ali doma priporočajo nakup okraskov, narejenih iz težko gorljivih snovi: "Okraske in darila postavite na varno razdaljo od ognja ali vira toplote. Preden odidete od doma ali greste spat, izklopite vse lučke in pogasite sveče."

"Če izbruhne požar, ostanite mirni! Če niste ogroženi, poskušajte omejiti oziroma pogasiti požar s sredstvi, ki so vam na voljo. Poskrbite za varen umik ljudi in živali. Če ugotovite, da ognja ne morete pogasiti sami, pokličite na številko 112," so sklenili. 

 

Črna gora policija Tragično Svet Strašna nesreča v Črni gori, med žrtvami ženin in nevesta Dargan Nesreča Šport Na božični večer tragično preminil mlad športnik Obie Vidts Tako hudo je Šport V grozljivi nesreči sta jo hudo skupila velika kolesarska talenta
Komentarjev 1
  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 18:02 28.december 2023.

    Tudi usmernik je lahko problematičen. Lahko se pregreje in zagori. Ne bi bilo prvič. Nujno je, da se pred odhodom od doma ali pred spanjem to izklopi.