Svet
20081 ogledov

Sporočilo ruskega vojaka: "Putin, odj*bi!"

Novice: Ameriški obveščevalci: To se dogaja s Putinovim zdravjem. Vladimir Putin Epa
Pobegnil, nato pa raztrgal svoje dokumente.

Pavel Filatjev | Avtor: zajem zaslona zajem zaslona
Pavel Filatjev je zdaj že nekdanji pripadnik ruske vojske, ki je v začetku avgusta javno objavil nasprotovanje ruskemu vojaškemu posredovanju v Ukrajini. Pobegnil je iz vrst ruske vojske, zapustil državo, nato pa na pariškem letališču v znak protesta raztrgal svoje dokumente. 

"Vse življenje živiš v Rusiji, a nikogar ni briga zate. Človeško življenje ni vredno nič. Vojna v Ukrajini, ne bom šel v podrobnosti, tam umirajo našli mladeniči, še vedno ne vem, zakaj pravzaprav," je izpostavil ob prihodu v Pariz. V Franciji bo zaprosil za politični azil.

"Čustveno sem razrvan in besen. Človek si želi nekaj narediti za svojo domovino, rad ima svojo državo. Po drugi strani pa imamo vlado, ki je nič ne briga. ... To so moji dokumenti. Potrdilo, da sem veteran. Je*e se mi. Moja vojaška izkaznica, je*e se mi. Moj ruski potni list, je*e se mi tudi zanj," je delil na spletnih omrežjih. Raztrgal je svoje dokumente in jih odvrgel v straniščno školjko. 

"Rad imam Rusijo, rad imam Ruse. Vendar Putin ni Rusija, naša vlada ni Rusija. Putin - odj*bi!" 

Kot smo že poročali, Filatjev je najprej za CNN poedal, da so njegovi sovojščaki utrujeni, lažni in razočarani in da vojaški napori Rusije uničujejo mirna življenja. 

"Ugotovili smo, da smo potegnjeni v resen spor, v katerem le uničujemo mesta, nikogar ne osvobajamo. Mnogi so ugotovili, da ne obstaja razlog, v katerega bi nas rada prepričala naša oblast. Ugotovili so, da je vse to laž. Mi le uničujemo mirna življenja. To dejstvo je neverjetno vplivalo na našo moralo. Ta občutek, da ne delamo ničesar dobrega," je komentiral 33-letni Filatjev za CNN. 

Dodal je, da so v njegovi domovini razširjene korupcija in represija ter da njegova enota ni bila dobro informirana. Ravno tako, da je bila slabo opremljena, da je primanjkovao tudi hrane, vode in spalnih vreč. V svojem daljšem pričevanju je pouaril, da je vojaško posredovanje v Ukrajini najhujša in najbolj neumna stvar, ki jo je lahko storila ruska vlada. "Ne vem, kam nas vodi naša vlada. Kateri je naslednji korak? Jedrska vojna?"

Iz Rusije je pobegnil, ko je dal nekaj izjav za medije. "Ali me bodo strpali v zapor ali pa le utišali. Ne vidim druge možnosti. Če se to mora zgoditi, se bo," je menil še pred svojim pobegom iz Rusije. 

Rusija obtožuje Ukrajince 

Rusija je medtem danes ponovno obtožila ukrajinske sile, da so obstreljevale jedrsko elektrarno v Zaporožju in pri tem poškodovale streho hale za skladiščenje urana. Streli naj bi bili sproženi iz havbic M777, ki so jih Ukrajini dobavile ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vojaški guverner regije Zaporožje, ki ga je na položaj imenovala Moskva, je na Telegramu objavil fotografije, ki po njegovih besedah kažejo poškodovano streho hale za skladiščenje urana. Zatrdil je, da so bili streli sproženi iz havbic M777, ki so jih Ukrajini dobavile ZDA.

Ruske sile so jedrsko elektrarno, ki se ponaša s šestimi reaktorji, zasedle kmalu po začetku invazije februarja. Strah pred jedrsko katastrofo se je povečal po tem, ko so se v začetku tega meseca okrepili spopadi okoli elektrarne. Obe strani se medsebojno obtožujeta obstreljevanja obsežnega kompleksa nuklearke.

Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je danes na Twitterju sporočil, da je ekipa strokovnjakov IAEA na poti v oblegano nuklearko in bo tja prispela ta teden. Sprti strani sta potezo pozdravili, v Kijevu pa so ob tem misijo označili za najtežjo v zgodovini IAEA.

mačka maček vojna vojak orožje Ukrajina Svet Pobegli ruski vojak: "Vse je laž!"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 24
  • bobubob 11:29 30.avgust 2022.

    Od koderkoli so ga že potegnili, tako pač žal je. Takšno je današnje realno stanje oz. razvojna stopnja te 'civilizacije'. Plebs predstavlja večini oblastnikov le topovsko hrano, bodisi za vojsko(npr. Ukrajina) ali pa za poizkuse(npr. kovid). Pa naj bo to ...prikaži več to Rusija,Ukrajina, ZDA ali pa Slovenija. Malo je bilo v zgodovini vladarjev, ki niso skrbeli za svoje ljudstvo le zato, da bi imeli koga striči in da bi imeli koga poslati v boj za svoje interese. Smo pač volili, kot smo.

  • Avatar luckyss
    luckyss 02:24 30.avgust 2022.

    Človek se resno vpraša..Ste na kakšen način primorani v objavo tako primitivnih propagandnih člankov ali pa je morda to zraslo celo na vašem zeljniku..V vaše dobro upam, da gre za prvo varianto...Ker ta juhca se bo morala nekoč pojesti, da ...prikaži več ne bi bilo potem kakšnega jamranja in stokanja...

  • Boschtjan Zupanchich 23:13 29.avgust 2022.

    A zakaj ? A ne zato, da Rusija dobi nazaj Donbas, al kako že ?