Svet
810 ogledov

V igri Dunaj, Ljubljano spregledali

Putin, Trump epa
Kot možen kraj za visoko srečanje, se omenja Dunaj.

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza med nedavnim obiskom v Avstriji prosil, naj poleti na Dunaju priredi vrh med njim in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, danes piše avstrijski časnik Der Standard na spletni strani. V uradu avstrijskega kanclerja teh navedb za zdaj ne komentirajo.

"Razmišljamo o vrhu predsednikov in v pogovorih z ameriškimi partnerji smo se dotaknili tega vprašanja. A ni še dogovora," danes poroča ruska tiskovna agencija RIA, ki se sklicuje na diplomatske vire.

Srečala bi se rada čim prej

Ameriški časnik Wall Street Journal kot možen kraj srečanja omenja Dunaj. Pri tem navaja, da je Putin Kurza med obiskom v torek prosil za organizacijo vrha poleti v Avstriji. Pri tem naj bi predlagal, da bi se s Trumpom srečal julija, ko bo ameriški predsednik v Evropi, kjer se bo udeležil vrha zveze Nato in obiskal Veliko Britanijo.

"Avstrijci so izrazili pripravljenost pripraviti srečanje med predsednikoma Trumpom in Putinom," Wall Street Journal povzema uradnika ameriškega sveta za nacionalno varnost. Bela hiša naj bi to ponudbo zdaj preučevala.

V uradu avstrijskega kanclerja so za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedali, da navedb glede srečanja za zdaj ne komentirajo.

Govorita po telefonu, v živo le enkrat

Predsednika obeh velikih sil se od začetka Trumpovega mandata januarja lani še nista srečala na vrhu. Daljši pogovor sta imela le julija lani ob robu vrha skupine G20 v Hamburgu.

Putin je v pogovoru za avstrijsko radiotelevizijo ORF ob obisku v Avstriji odgovornost za to, da še ni bilo vrha med njim in Trumpom, pripisal ameriški strani. "Po mojem mnenju je to posledica hudih notranjepolitičnih bojev v ZDA," je dejal in dodal, da se z ameriškim predsednikom sicer redno slišita po telefonu in se strinjata, da je treba preprečiti oboroževalno tekmo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.