Svet
7488 ogledov

Srhljiv posnetek: Prišel tako blizu, da je povzročil turbulenco!

kitajsko vojaško letalo manever PrtSc
V Južnokitajskem morju je pred dnevi prišlo do novega incidenta med ZDA in Kitajsko.

Ameriška vojska je v torek sporočila, da je pilot kitajskega lovskega letala prejšnji teden izvedel "nepotrebno agresiven manever" v bližini ameriškega izvidniškega letala, ki je delovalo nad Južnokitajskim morjem.

Videoposnetek, ki ga je objavila ameriška vojska, prikazuje kitajsko lovsko letalo, ki leti tik pred ameriškim letalom, ki se nato zatrese zaradi nastale turbulence.

Kot je v izjavi ob tem zapisalo ameriško vojaško poveljstvo za indopacifiško območje, je kitajsko letalo minuli petek "letelo neposredno pred in znotraj 400 čevljev (približno 122 metrov) od nosu RC-135, kar je prisililo ameriško letalo, da je letelo skozi njegovo turbulenco", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pri ameriški vojski so še navedli, da je njihovo letalo izvajalo "varne in rutinske operacije nad Južnokitajskim morjem v mednarodnem zračnem prostoru v skladu z mednarodnim pravom".

"Ameriška provokacija"

Peking je incident danes označil za ameriško "provokacijo". "Dolgotrajno in pogosto pošiljanje ladij in letal Združenih držav za natančno opazovanje Kitajske resno škoduje nacionalni suverenosti in varnosti Kitajske," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Mao Ning in Washington pozvala, naj nemudoma ustavi tovrstne "nevarne provokativne dejavnosti", poroča AFP.

Incident se je zgodil v času skrhanih odnosov med Washingtonom in Pekingom, med drugim zaradi Tajvana, ki ga Kitajska obravnava kot svoje ozemlje, in sestrelitve domnevno kitajskega vohunskega balona nad ZDA.

Tokratni incident sicer ni edini tak med velesilama v Južnokitajskem morju. Kitajska vojska je konec marca ameriško stran obtožila, da je njena vojaška ladja nezakonito vstopila v kitajske vode. Kot so zatrdili, je ameriški rušilec USS Milius vstopil v vode blizu Paracelskih otokov v Južnokitajskem morju. Gre za območje, ki si ga Peking lasti za svojega in zaradi katerega je v sporu z državami jugovzhodne Azije. Ameriške sile so kitajske navedbe zavrnile kot lažne.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • Avatar NickMason
    NickMason 10:04 03.junij 2023.

    Vedno slišiš kako Ameri provocirajo,kako to da Rusi ne dajo,ki so taki agresorji a ne.Amerika ima najbolj pokvarjeno politiko od vseh iz dežele revolverašov tudi ni drugo pričakovati

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 07:56 02.junij 2023.

    Če Ameriškim politikom niso všeč Kitajske razvojne poti je problem hitro rešljiv. USA naj zapre celoten uvoz iz Kitajske, pa bodo spoznali vso resnico o sebi in svojem ravnanju.

  • Kmodri 00:04 02.junij 2023.

    Hja v mednarodnem zračnem prostoru lahko vsak leti! Tudi Kitajci, vendar brez manevrov, ki ogrožajo druge...