Svet
3834 ogledov

Stanje se mu je poslabšalo po družinski tragediji

Nikolas Cruz, strelski pohod Epa
19-letni Nikolas Cruz je priznal krivdo za napad na srednjo šolo. V ozadju naj bi bila družinska tragedija 19-letnika.

Sodišče je Nikolasa Cruza po obtožnici 17 umorov zadržalo v priporu do sojenja. Ameriški mediji medtem objavljajo podrobnosti strelskega pohoda; Cruz se je pripeljal v šolo, iz katere so ga lani izključili zaradi nasilja nad dekletom in groženj učiteljem. Po streljanju je odvrgel nahrbtnik, v katerem je imel še veliko streliva, odvrgel je tudi polavtomatsko puško, ki jo je zakonito kupil lani v trgovini, in neprebojni jopič.

Nato se je pomešal med bežeče dijake in tako ostal še nekaj časa na svobodi. Zavil je v bližnji Walmart, si kupil pijačo, nato šel na malico v McDonald's. Sledila je mirna aretacija nedaleč stran. Njegova odvetnica po službeni dolžnosti Melisa McNeil je dejala, da mu je zelo žal za to, kar je storil in se dobro zaveda svojih dejanj. Označila ga je za zlomljeno človeško bitje.

Strelski pohod v ZDA ZDA zavite v črno Svet Pokol v šoli s 3.100 dijaki, najmanj 17 mrtvih

Mamina smrt

19-letni fant je bil posvojen. Njegova mama, Lynda Cruz, je umrla novembra lani, pred nekaj leti je umrl tudi njen mož. Kot poročajo mediji, je bila mama edina oseba, s katero si je bil fant blizu.

"Verjetno je bila predobra do njega. Bila je čudovita ženska, njemu in njegovemu polbratu je omogočala lepo življenje. Zelo se je trudila," je povedala ena izmed sosed družine.

Očitno je bila mamina smrt prevelik zalogaj za 19-letnika. Svoj strelski pohod je očitno načrtoval, FBI priznava, da so bili večkrat opozorjeni, da je na YouTubu pod enem izmed posnetkov objavil, da bo postal "profesionalni šolski morilec".

FBI je že sprožil notranjo preiskavo, če so bile storjene napake v postopku po omenjenih prijavah.

Po teh objavah so se oglasili učenci šole, kjer je Cruz opravil svoj strelski pohod, povedali so, da je na spletnih omrežjih pogosto objavljal vznemirljivo vsebino, med drugim fotografije živali, ki jih je sam ubil.

Nikolas Cruz Kdo je napadalec? Svet Prva fotografija najstnika, ki je v morilskem pohodu ubil 17 ljudi

Nikolas Cruz, strelski pohod | Avtor: Epa Epa

Debate o orožju

V ZDA se medtem zopet ravznemajo debate o problematiki orožja. Predsednik ZDA Donald Trump se je s kratko izjavo oglasil šele dan po streljanju in v njej ni niti z besedice omenil problematike orožja, orožarski lobiji za zdaj prepuščajo obrambo orožja ameriški televiziji Fox News in desničarskim medijem ter republikanskim politikom, poroča STA.

Vodja demokratske stranke Floride Juan Cuba je dejal, da so državni republikanski kongresniki v času pokola predlogu kmetijskega zakona dodali določilo o olajšanju nakupov pištol, guverner Kentuckyja Matt Bevin pa je zagotovil, da orožje ni razlog za pokole, ampak je kriva sodobna kultura z nasilnimi video igrami, televizijskimi oddajami in glasbo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • dragec 11:12 16.februar 2018.

    zamislite Nova 24 v službi neresnice piše, da je on komunjara. tem kvazi novinarčkem se blede

  • Pepe007 10:49 16.februar 2018.

    Po napisanem sodeč je pubec že nekaj časa klical na pomoč, da ga kdo opazi in se zmeni zanj. Sedaj ga je družba opazila.