Svet
40671 ogledov

Ste tudi vi na Hrvaškem plačali preveč? Niste edini.

Hrvaška Epa
Ker niso imeli prostih terminov, je morala Slovenka za testiranje plačati trikrat toliko.

Da bi turistom olajšali odločitev za prihod na Hrvaško, ministrstvo za turizem vsem, ki bivajo več kot tri dni, subvencionira hitri antigenski test. Za subvencije so namenili skoraj tri milijone evrov, a vse ni bilo prav dobro domišljeno.

Pravica do testa za 75 kun namreč turistom pripada le tam, kjer bivajo. Če tam ni prostih terminov, morajo za test plačali od 150 do 400 kun.

"Zaradi bolezni se nisem smela cepiti, zato sem prišla z negativnim testom, ki ga potrebujem tudi za vrnitev. Pridobila sem potrdilo o bivanju več kot tri noči in se v Rogoznici želela prijaviti za testiranje, ampak so me zavrnili, češ da nimajo prostega termina. Morala sem v Trogir ali Šibenik, a tam je cena 200 oziroma 390 kun," je H. I. povedala za portal 24sata.

Na koncu se je testirala v Trogiru in plačala 200 kun namesto 75, kolikor bi jo test stal v Rogoznici.

Na ministrstvu za turizem so pojasnili, da so teste razdelili glede na oceno prihodov tujih gostov, za razdelitev so bile pristojne županije. Subvencija znaša 125 kun. Nekatere županije, na primer primorsko-goranska, so ceno sicer še znižale na 40 kun.

V našem primeru (Jelsa na Hvaru) so vsi v kampu vedeli le za testiranje za ceno 200 kun, po naključju pa je ena od gostij v zdravstvenem domu očitno zgrešila vrata in bila presenečena, ko je za test plačala 75 kun. Kasneje se je izkazalo, da teste izvajata dve podjetji, tisto, ki je delalo dopoldan, je računalo 75 kun (brez potrdil o bivanju), drugo, ki je testiralo tudi popoldan, pa je hitri antigenski test zaračunalo 200 kun. Če je kdo prinesel potrdilo, je sicer res plačal 75 kun, sicer pa o tej možnosti niso obveščali ne gostov, ki so so naročali na testiranje ne na spletni strani zdravstvenega doma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 32
  • rd2dmk2 10:29 16.avgust 2021.

    mah, važno da je v slovenij zaston za tujce in drago za domačine. in vi se pridušate čez hrvate. ti vsaj znajo.. skup potegnit in tujce oskubit. pri nas pa.. saj se tukaj bere na portalu. zmerja se s kreteni ...prikaži večni in idioti. in to ljudi ki samo povedo svoje mnenje. hvala bogu za internet, kaj bi bilo, če bi imeli zbore krajanov. bi verjetno bi pol bilo pobitih, če bi ti junaki , ki upajo tako zmerjat si tja upal pridet.

  • Avatar drecos
    drecos 08:41 16.avgust 2021.

    koga pa hodte v tisti drek dol sami ste si krivi

  • vzev 22:35 15.avgust 2021.

    Pa, saj je to je vedno tako, Hrvat samo gleda kako te bo čim bolj okoli prenesel.