Svet
25 ogledov

Štiri aretacije zaradi pokola v Nici, Isis prevzel odgovornost

Pokol v Nici EPA
Odgovornost za četrtkov pokol v Nici je prevzela Islamska država. Francoska policija je v povezavi s četrtkovim napadom voznika tovornjaka eno osebo aretirala včeraj, tri pa danes, poročajo francoski mediji.

Francoz tunizijskega porekla Mohamed Lahouaie Bouhlel je s 19-tonskim tovornjakom hladilnikom skozi množico, zbrano na Promenade des Anglais ob praznovanju državnega praznika ob obletnici padca Bastilje, divjal med ljudmi dva kilometra, preden so ga ubili policisti.

V množico je zapeljal kmalu po koncu velikega ognjemeta, s katerim so končali praznovanje.

Tovornajkar | Avtor: Profimedias Profimedias

Po podatkih francoskih oblasti je v napadu umrlo najmanj 84 ljudi, od tega deset otrok oziroma najstnikov, okoli 200 ljudi je ranjenih.

Med žrtvami naj bi bilo veliko tujcev, med katerimi pa po podatkih MZZ Slovencev ni.

Pokol v Nici | Avtor: EPA EPA
Pokol v Nici | Avtor: EPA EPA

 

 

 

 

 

 

Oblasti opozarjajo, da ste utegne število žrtev še povečati, saj je okoli 50 ranjenih v kritičnem stanju.

31-letni napadalec po podatkih francoskega tožilstva ni bil znan obveščevalnim službam niti ni kazal znakov radikalizacije.

nica | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter
Tovornjak je bil v bližini pokola v Nici parkiran devet ur pred dogodkom. Voznika je ustavila tudi policija, a ker je dejal, da dostavlja sladoled, mu je dovolila zadrževanje na območju, kljub temu, da so ulico za ves promet zaprli že ob 15. uri. Prav tako v tovornjaku ni opazila orožja.

Odgovornosti za napad ni prevzela še nobena organizacija, vendar pa način, kako je bil izveden, ustreza navodilom, ki jih je svojim privržencem dala Islamska država, poudarjajo v Parizu.

V znak solidarnosti z žrtvami so tudi zastave v evropskih institucijah v Bruslju spuščene na pol droga.

Nica | Avtor: Profimedias Profimedias

Svetovni voditelji so izrazili sožalje in obsodili napad.

Nemčija in Italija sta po napadu v petek okrepili nadzor na mejah s Francijo. Španija, ki nadzor na meji že izvaja, pa je napovedala okrepitev varnostnih ukrepov na letališčih in turističnih območjih.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • URIAH HEEP 10:16 18.julij 2016.

    http://www.publishwall.si/bozan.zabjek/post/216548/nica-najbolj-gnusna-prevara

  • ojla 21:33 17.julij 2016.

    Plačani morilec s strani isisa, je poslal 84 000tisoč evrov svoji družini v Indonezijo.V Franciji svojo družino s tremi otroki si je toliko prihranil?.Bo lahko njegova družina mirno trošila ta denar, ki je umazan z nedolžno krvjo. Ja le ...prikaži več dajajte tem krvoločnežem državljanstvo bodo se mnogi na tako ubijalski način v bližnji prihodnosti zahvalili.

  • Milan Novak 21:12 17.julij 2016.

    Jelena Aščić iz RTV pa je povedala, da je bil domačin in psihični bolnik !!!!