Svet
9 ogledov

Štiri dni preživel pod ruševinami

Žrtve potresa Reuters
Nova zgodba s srečnim koncem. Štiri dni preživel v ruševinah. V Ankari prva tuja pomoč za prizadete v potresu. Število žrtev še naraslo. Jugovzhod države danes znova močneje streslo.

Reševalcem je več kot 100 ur po potresu izpod ruševin uspelo rešiti moškega. Prisotni so glasno pozdravili uspešno akcijo reševalne ekipe. Osemnajstletnega moškega so odpeljali v bližnjo bolnišnico, kakšno je njegovo stanje pa še ni znano.

"Prodajajo šotore"

Preživeli kritizirajo vlado zaradi neenakomernega razdeljevanja pomoči. V pretežno kurdski regiji naj bi pomoč dobili podporniki vladajoče stranke. Številni naj bi želeli izkoristiti neugodne razmere za lastno korist. Zbirali naj bi šotore in jih nato preprodajali. "Že štiri dni čakamo v vrsti, pa nič. Ko pridemo na vrsto, zmanjka stvari," pravi Fetih Zengin. "Spali smo pod kosom plastike, ki smo jo razpeli na lesene deske, ki smo jih našli. V naši družini je 10 otrok, ki zbolevajo. Vsi potrebujemo šotore, saj bo začelo snežiti. To je katastrofa."

Prva pomoč iz tujine

Po potresu, ki je prizadel Turčijo z magnitudo 7,2, je ostalo porušenih skoraj 2.300 domov. V Ankari pa je po včerajšnjem zaprosilu Turčije za mednarodno pomoč danes pristalo izraelsko letalo s petimi montažnimi hišami. Čimprejšnja zagotovitev strehe nad glavo preživelim je vse nujnejša zaradi zapadlega dežja in snega.

Vremenske razmere otežujejo tudi reševanje. Izpod ruševin so reševalci do zdaj potegnili že 185 ljudi. Ravno danes so izpod ruševin petnadstropne stavbe v mestu Ercis rešili 19-letnika.
Število umrlih je naraslo na 523, najmanj 1650 je bilo poškodovanih.

Močnejši sunek na jugovzhodu

Tla v Turčiji se še vedno tresejo. Območje, približno 200 kilometrov jugovzhodno od province Van, kjer so se v nedeljo tresla tla, je prizadel zmerno močan potres magnitude 5,4.
Po besedah župana mesta poročil o morebitni škodi še ni, oblasti pa poskušajo stopiti v stik s prebivalci okoliških vasi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.