Svet
11 ogledov

Strah pred pomanjkanjem nafte

Ike je poleg druge škode veliko škode povzročil tudi na ladjah in drugih plovili Žurnal24 main
Ike je iz orkana oslabel v tropsko depresijo, Američani pa skušajo ugotoviti, koliko škode jim je povzročil. Senatorka Kay Bailey Hutchison pa je že opozorila na kratkoročno pomanjkanje nafte.

Ike je v soboto kot orkan druge stopnje z Mehiškega zaliva udaril v obalo Teksasa. Njegovi vetrovi s hitrostmi blizu 180 km/h in velike količine padavin so povzročile ogromno gmotne škode, brez elektrike pa je ostalo kar štiri in pol milijona ljudi, veliko tudi brez sanitarne vode. Mesto Galveston ob obali Teksasa je v veliki meri pod vodo, istoimenski otok, na katerem leži mesto, pa je ostal brez mostu, ki ga je povezoval s celino. Po nekaterih predelih mesta je voda visoka do tri metre.

V Houstonu so si oddahnili
Četrto največje mesto Houston je zasuto z razbitinami, v veliki meri tudi s steklom, ki ga je veter odtrgal s številnih tamkajšnjih poslovnih nebotičnikov. So pa zdržali nasipi tamkjašnjega kanala, zato se najslabši možni scenarij, ki bi spominjal na tistega v New Orleansu izpred treh let, ni uresničil. V samem okolišu Houstona sicer živi okoli 5,6 milijona ljudi.

Po grobih ocenah bi bilo škode lahko za med 8 in 18 milijardami dolarjev.


Žrtve morda še zakopane

Oblasti ljudi, ki so pred orkanom zbežali na varno, pozivajo, naj se še ne vračajo domov. Čeprav ni še nobene uradne potrditve smrti zaradi orkana, pa se oblasti bojijo, da bo žrtev kar nekaj, saj se številni niso odzvali pozivu na evakuacijo. Doslej so reševalci na varno spravili 940 ljudi, ki so orkan dočakali na svojih sedaj uničenih domovih.

Zaradi Ika so morali na obali Teksasa in v notranjosti zapreti tudi večino tamkajšnjih rafinerij, kar je cene nafte na bencinskih črpalkah dvignilo v nebo. Zvezne oblasti so že napovedale protiukrepe, ki bi cene obdržale v mejah normale.

Najhujši po Katrini
Ike se je trenutno iz Teksasa premaknil nad zvezno državo Arkansas, pot pa bo nadaljeval na sever proti Kanadi. Območja na njegovi poti bodo še naprej na udaru močnih padavin, a večje škode naj ne bi povzročil več. Ike je bil najhujši orkan po Katrini leta 2005, ki je prizadel ZDA. Tokrat so bile zvezne oblasti veliko bolj pripravljene in so storile veliko, da škoda ni bila večja.

Strah pred pomanjkanjem nafte
Rafinerije nafte v Texasu, ki so prenehale delati zaradi orkana Ike, bodo potrebovale vsaj osem do devet dni, da si opomorejo, je povedala ameriška senatorka Kay Bailey Hutchison. "V naslednjih dneh se bo poznalo, da imamo pomanjkanje goriva, tako da se morajo ljudje na to pripraviti."

Proizvodnja nafte je bila na rafinerijah zaustavljena 15 dni. Texaške rafinerije sicer skupaj predstavljajo četrtino vse proizvodih kapacitet ZDA.

Ike je tako povzročil največjo prekinitev v proizvodnji nafte v zadnjih treh letih.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.