Svet
150 ogledov

Strelec: Napad "grozljiv, a nujen"

Anders Behring Breivik
1/6
Žurnal24 main
Anders Behring Breivik je prevzel odgovornost za napad v Oslu in za masaker na otoku Otoya. Svoje dejanje je opisal kot "grozljivo, a nujno", je dejal njegov odvetnik. Policija: Breivik trdi, da je napada izvedel sam.

Norveška policija je v severnem delu Osla zjutraj izvedla novo obširno policijsko preiskavo, ki pa po zadnjih podatkih ni bila povezana s petkovim napadom v Oslu in na otoku Utoya, poroča Reuters. Osebe, ki so jih priprli zjutraj, so že izpustili na prostost. "Ljudje, ki smo jih pridržali, zjutraj niso bili na noben način povezani z napadoma," je povedal tiskovni predstavnik policije Anders Frydenberg. Policija z različnimi preiskavami poskuša ugotoviti, ali je napadalec res deloval sam.

Po norveški zakonodaji pa bi lahko za 93 umorov lahko bil obsojen le na 21-letno zaporno kazen, poroča BBC.

Policija je danes razkrila, da bi strelski pohod lahko trajal še kar nekaj časa, saj je imel strelec pri sebi še precejšnjo količino streliva tako za avtomatsko puško kot pištolo. Predaja je potekala mirno, policija pa da je opravila „hiter in kompetenten“ poseg.

Oče pretresen

Oče 32-letnega napadalca je nad dejanjem svojega sina pretresen. "Bral sem spletne časopise in videl sinovo ime in njegovo sliko na internetu," je napadalčev oče povedal za norveški časnik.

Oče stika s sinom ni imel že od leta 1995. Treutno uživa v pokoju nekje v Franciji.

"Dejanja so bila nujna"

"Takšna dejanja je označil za grozljiva, toda po njegovem mnenju so bila nujna," je dejal Breivikov odvetnik Geir Lipperstad. Dodal je, da je napada načrtoval že dolgo. Dvaintridesetletnik se bo sicer v ponedeljek moral zagovarjati pred sodnikom, ki bo odločil, ali bo še naprej ostal v priporu.
Policija je medtem sporočila, da je 32-letni Breivik na zaslišanju dejal, da je napada izvedel sam in da mu nihče ni pomagal.

"Dejal je, da je bil sam, toda policija mora preveriti vse, kar je rekel. Nekatere izjave prič z otoka kažejo na to, da je bilo strelcev več," je dejal vodja norveških policistov Sveinung Sponheim.

"Priznal je tako bombni napad kot streljanje na otoku, vendar ne sprejema kazenske odgovornosti zanju," je še dejal in dodal, da policija za zdaj nima drugih osumljencev.

Norveški terorist naj bi uro pred napadoma poslal več elektronskih sporočil, v katerih je napovedal kaj bo naredil in kako je vse skupaj načrtoval.

Mrtvih najmanj 93 ljudi

Norvežani žalujejo za žrtvami napadov, na prizoriščih napadov pa bodo danes potekale žalne slovesnosti.

V bombnem napadu na vladna poslopja je umrlo sedem ljudi, v Breivikovem strelskem pohodu po otoku Utoya, kjer je potekalo zborovanje podmladka Stoltenbergovih laburistov, pa je umrlo najmanj 86 ljudi. Na otoku Utoya je bilo ranjenih 67 ljudi, v vladni stavbi pa 30. Pogrešajo še štiri ali pet oseb.

Povezan s skrajno desnico

Kot smo že poročali včeraj, je osumljenec povezan z desničarskimi skrajneži. Storilec naj bi bil samooklicani konservativni kristjan, sicer pa do leta 2007 aktivni član skrajne desničarske stranke Napredka ("Fremskrittspartiet"), ki je druga največja stranka na Norveškem. Stranka je bila ustanovljena leta 1973 in združuje Norvežane, ki med drugim močno nasprotujejo priseljevanju tujcev.

Pojavil naj bi se tudi v videoposnetku, objavljenem na youtube.com. Dvanajstminutni posnetek z naslovom Knights Templar 2083 spodbuja boj proti islamu. Breivik naj bi bil moški, ki se na posnetku pojavi čisto pri koncu, oblečen v potapljaško obleko in oborožen. Posnetek je s spletnega portala že umaknjen.

Copy-paste terorist

Poleg tega je Norvežan na spletu objavil še 1500 strani dolgo besedilo z naslovom Deklaracija o neodvisnosti Evrope, kjer je predstavil svoja prepričanja in poglede, je poročala norveška televizija TV2. V njem med drugim kritizira večkulturnost in trdi, da bi bilo treba priseljence, še posebej muslimane, iz Evrope izgnati.

Po pisanju srbskega Blica, naj bi Breivik v manifestu zapisal tudi, da so bili napadi Nata na Srbijo povod za načrtovanje njegovih napadov, saj je v zvezi Nato tudi Norveška. ''Nepravično so napadli naše srbske brate, saj so z vračanjem albanskih muslimanov nazaj v Albanijo želeli le izkoreniniti islam''.

Besedilo je podpisano z imenom Andrew Berwick, kar naj bi bila angleška različica napadalčevega pravega imena Anders Breivik. Iz na spletu objavljenih dokumentov je razvidno, da je 32-letni skrajnež svoja napada načrtoval vsaj od jeseni 2009.

Breivik je del svojega manifesta popolnoma prepisal od ameriškega terorista Teda Kaczynskega, piše norveški časnik GV. Kaczynski je podtikal poštne bombe, v 17 letih je ubil tri osebe.

 

Komentarjev 13
  • privat 19:08 27.julij 2011.

    kaj pa če je to srbijanc?? kaj je po tem čudnega??

  • privat 19:06 27.julij 2011.

    kako samo...dober je dobil ,če pogledamo koliko morilcev je v balkanski vojni in se slobodno sprehajajo tudi v Sloveniji...in kaj naredi oblast...nič,policija pa samo ropa z prometnimi prekrški oblast zadovolna,samo da lahko naprej krade!!..denar je pomemben ,drugo so stranski nepomembni dejavniki!

  • mirko 21:33 24.julij 2011.

    Lahko vsi skupaj pametujemo pa ne bo nič pomagalo dokler on sam ne bo povedal pravi vzrok zakaj je to storil. Po pravici povedano ne deluje mi kot hladnokrvni morilec. Pravzaprav pa tudi Hitler ni izgledal kot morilec, pa ...prikaži več je vseeno zaradi njega umrlo na miljone ljudi. Je morda v njemu kaj Hitlerjevih genov?