Svet
143 ogledov

Sunak sestavil ekipo, ki bo reševala državo

Rishi Sunak Profimedia
Novi britanski premier Rishi Sunak sestavlja novo vladno ekipo, s katero namerava "popraviti napake".

Novi britanski premier Rishi Sunak bo na mestu finančnega ministra obdržal Jeremyja Hunta, ki ga je na ta položaj tik pred odstopom imenovala njegova predhodnica Liz Truss. Za podpredsednika vlade in pravosodnega ministra je imenoval Dominica Raaba. Na mestu zunanjega ministra ostaja James Cleverly, na mestu obrambnega pa Ben Wallace.

Hunt je finančni minister postal, potem ko je načrt njegovega predhodnika Kwasija Kwartenga o znižanju davkov zamajal finančne trge in povzročil padec funta. Po imenovanju je v začetku prejšnjega tedna takoj preklical skoraj vse načrtovane ukrepe ter napovedal, da so pred državo težki časi.

Kljub zamenjavi finančnega ministra, ki mu je uspelo stabilizirati razmere na trgih, se premierka Truss ni obdržala na čelu vlade in je prejšnji četrtek napovedala odstop, danes pa je tudi formalno odstopila in Sunak je postal premier. Napovedal je, da bo "popravil napake", ki so bile storjene. Njegova vlada se bo osredotočila na zagotavljanje ekonomske stabilnosti, kar pa bo zahtevalo "sprejemanje težkih odločitev"

Rishi Sunak | Avtor: Profimedia Profimedia

Načrtovano je, da bo finančni minister 31. oktobra predstavil nov proračunski predlog. 55-letni Hunt je član britanskega parlamenta od leta 2005, med drugim je bil zdravstveni in zunanji minister.

Za novega pravosodnega ministra, ki bo tudi podpredsednik vlade, pa je Sunak imenoval svojega zaveznika, nekdanjega zunanjega ministra in sekretarja za brexit Raaba.

Vodja diplomacije ostaja James Cleverly. Na ta položaj ga je imenovala Trussova in je prvi temnopolti britanski zunanji minister.

Obrambni minister bo tudi v novi vladi Ben Wallace. Na tem položaju je od leta 2019.

Ministrica za odnose s parlamentom ostaja Penny Mordaunt, ki je morala v boju za premierski stolček priznati premoč Sunaku.

Rishi Sunak in kralj Karel III. | Avtor: Profimedia Profimedia

Le šest dni po tem, ko je odstopila, pa se na čelo notranjega ministrstva vrača Suella Braverman. Grant Shapps, ki jo je na tem stolčku nadomestil, bo odslej zadolžen za vodenje gospodarskega resorja.

Gillian Keegan bo še naprej ministrica za izobraževanje, Therese Coffey pa ostaja na čelu okoljskega ministrstva. Mandat je bil med drugim podaljšan tudi dosedanjemu zdravstvenemu ministru Stevu Barclayu.

V vlado se vrača tudi vplivni član torijcev Michael Gove, ki mu je bil zaupan resor za zmanjševanje razlik med bogatejšimi in revnejšimi regijami.

Novi vodja poslanske skupine konservativcev pa je postal Simon Hart, ki je na tem položaju nasledil Wendy Morton.

Nekdanji finančni minister Sunak je bil v ponedeljek izvoljen na čelo konservativne stranke, danes pa ga je kralj Karel III. imenoval za predsednika vlade. V prvem nastopu po imenovanju je napovedal, da bo njegov glavni cilj vzpostaviti stabilnost in zaupanje v gospodarstvo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • jozicamurn 02:14 29.oktober 2022.

    Ne rabijo rešiti genocidnih kolonizatorjev, zaradi mene naj majo 100 pulijev čez pa še kako brco v rit. Na njegovem mestu bi jih probala spraviti na kant za vse zločine v Afriki, nad Aborigini, nad Palestinci in nad Indijanci ipd. ...prikaži več v svojih kolonijah. Žal nimam te moči.