Svet
8146 ogledov

Svarilo Američanom: "Umaknite se z obal in pristanišč"

23. mesto: San Francisco, ZDA Žurnal24 main
Po izbruhu vulkana opozorilo pred cunamijem za celotno zahodno obalo ZDA. "Umaknite se z obal in pristanišč na teh območjih," prebivalce opozarjajo oblasti.

Ameriški meteorološki urad je danes za celotno zahodno obalo ZDA izdal opozorilo pred cunamijem, potem ko je pri Tongi izbruhnil podvodni vulkan. Valovi cunamija so medtem že poplavili nižje ležeče predele Havajev.

Meteorološki urad je opozorilo pred cunamijem izdal za obalna območja od Kalifornije do Aljaske. Napovedujejo valove, visoke do 60 centimetrov, in poplavljanje obale. "Umaknite se z obal in pristanišč na teh območjih," so zapisali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Tonga vulkan tonga Svet Izbruh vulkana sprožil cunami

Pacifiški center za opozarjanje pred cunamiji sicer poroča o tem pojavu na Havajih, vendar zaenkrat ni poročil o škodi. Beležijo zgolj manjše poplave na otokih.

Tonga vulkan | Avtor: Epa Epa

Manjši cunami, visok do enega metra, je zadel tudi japonsko obalo ob Tihem oceanu od otoka Hokaido do otokov Kyushu in Okinawa. Japonska meteorološka agencija je posvarila, da bi lahko otoke na jugozahodu države dosegli valovi, visoki tudi tri metre. Japonske oblasti zaenkrat ne poročajo o poškodovanih ali večji gmotni škodi, na spletu poroča japonska tiskovna agencija Kyodo.

V bližini kraljevine Tonga je v petek izbruhnil podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai, ki je cunami sprožil že na Tongi. Pristojne oblasti so po vsem Tihem oceanu, vključno s Samoo, Fidžijem in Novo Zelandijo, danes izdale opozorila o cunamiju. Ljudi so pozvale, naj se izogibajo obalnih območij zaradi možnosti močnih in nenavadnih tokov ter nepredvidljivih valov.

Vulkan leži približno 2000 kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije.
 

Komentarjev 2
  • ico8 18:32 15.januar 2022.

    60cm, saj se hecate? Za taksen cunami bezijo vsi Pirancani na Crni kal, a ne?