Svet
1881 ogledov

Švedi napovedali digitalni "korona potni list"

Cepljenje proti covid-19 Epa
Novost so napovedali danes.

Švedska naj bi že do tega poletja uvedla digitalni tako imenovani korona potni list. "Začeli so se mednarodni procesi, vezani na tehnične rešitve in standarde za dokazovanje cepljenja. Švedska mora sodelovati pri tem," je danes povedala švedska ministrica za zdravje Lena Hallengren. 

Z uvedbo digitalnega potrdila bodo imeli Švedi dokument o cepljenju zoper ovi koronavirus, je dodal minister za digitalni razvoj Anders Ygeman. Potrdilo o celjenju, je dodal, mora biti skladna z mednarodnimi pravili in standardi, jamčila bo zasebnost. 

Švedska vlada upa, da bodo to digitalno potrdilo uspeli državljanom zagotoviti že do 1. junija, saj menijo, da bodo ostale države za vstop zahtevale takšna potrdila. 

Švedske zdravstvene oblasti bodo pri pripravi digitalnega potrdila o cepljenju sodelovale s Svetovno zdravstveno organizacijo. Na ravni Evropske unije pa si bo Švedska prizadela za koordiniran pristop.

Danska, južna soseda Švedske, je včeraj napovedala uvedbo digitalnega potnega lista o cepljenju, ki naj bi olajšal predvsem službena potovanja. Vlada v Kobenhavnu si ga je zamislila kot dodaten potni list, ki naj bi ga imel posameznik shranjenega na pametnem telefonu.

Švedska Covid-19 Svet Takšna je prisotnost britanskega seva na Švedskem

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • kapibara 18:29 08.februar 2021.

    Naj raje zrihtajo- porihtajo svojo musli navlako.. a i šire...

  • jozicamurn 18:09 08.februar 2021.

    Mi bi jim morali prepovedati vstop v državo, zato ker so sprejeli nekaj, kar je kršenje človekovih pravic in je protiustavno. Po domače povedano EU je podal zakonik, da te noben ne bo smel prisiliti v cepljenje pri prehodu v ...prikaži več drugo državo ali pa te zavrniti zaradi tega razloga, lahko jih pa zavrnemo zaradi nespoštovanja EU pravic!