Svet
2189 ogledov

Švedi se pripravljajo na zaostrovanje

Švedska Profimedia
Pripravljajo spremembo zakonodaje.

Švedska, poznana po svojem blažjem pristopu do omejitev za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, se pripravlja na uporabo nove zakonodaje, ki ji omogoča omejevanje večjega dela javnega življenja. V strahu pred tretjim valom okužb se med drugim omenja možnost zapiranja telovadnic, restavracij in frizerskih salonov.

Švedska ni nikoli uvedla tovrstnega zaprtja javnega življenja kot drugod po Evropi, temveč se je zanašala na milejše ukrepe in priporočila. Kljub temu pa je od novembra postopoma zaostrovala omejitve, vključno s prepovedjo prodaje alkohola po 20. uri in javnega zbiranja več kot osmih ljudi.

Zakonske možnosti razširjajo

Švedska vlada je nato januarja sprejela tudi poseben zakon, ki ji začasno podeljuje večja pooblastila pri sprejemanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa.

V skladu z njim je že opravila priprave na zaprtje nakupovalnih središč, če bi bilo to potrebno, sedaj pa je to možnost razširila na vse komercialne in storitvene centre, kot so telovadnice, bazeni, športna središča, frizerski saloni, kavarne in restavracije. "Če se bo stopnja širjenja okužb drastično poslabšala, bo morala vlada nekatere dejavnosti zapreti," je danes sporočila vlada.

Nemčija koronavirus covid-19 Svet Takšno je trenutno stanje po Evropi

Švedska | Avtor: Profimedia Profimedia

"Ne bomo čakali, da ne bo prepozno"

Zdravstvena ministrica Lena Hallengren je nato novinarjem pojasnila, da zaenkrat še ničesar ne zapirajo, se pa pripravljajo na uporabo tega dela posebnega zakona. "Trenutno ne verjamemo, da je to potrebno, seveda pa ne bomo čakali, dokler ne bo prepozno," je dodala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Švedska je v pandemiji prizadeta huje od nordijskih sosed. Do torka so potrdili skupno skoraj 618.000 okužb in 12.487 s covidom-19 povezanih smrti. Število novih primerov od sredine decembra pada, a ta padec v zadnjem času pojenja in zdravstvene oblasti se bojijo, da je tretji val okužb tik za vogalom.

Covid-19 Nove težave? Zdravje Dva nova seva, povezana v visoko mutirano različico koronavirusa

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • frenkprenk 11:35 18.februar 2021.

    Ne bo mu treba, saj ima Švedska kljub zelo milim ukrepom še vedno boljše rezultate kot "koncentracijsko taborišče Slovenija" . Glej covid sledilnik, gumb nordijske države.

  • smejka 13:09 17.februar 2021.

    Saj bo mogel Potrč še domov priti, če bo tako.