Zdravje
2606 ogledov

Dva nova seva, povezana v visoko mutirano različico koronavirusa

Covid-19 Epa
Odkritje, opozarjajo strokovnjaki, bi utegnilo nakazovati, da vstopamo v novo fazo pandemije.

Dva seva novega koronavirusa sta povezala svoje genome v visoko mutirano hibridno verzijo virusa. Primer je bil odkrit v Kaliforniji, Kot poroča New Scientist, je novi hibrid virusa rezultat spoja angleškega virusa in seva, odkritega nedavno v Kaliforniji, in ki naj bi bil odgovoren za zadnji skok okužb v Los Angelesu. 

Gre za varianto B.1.429 koronavirusa, ki je odporen na protitelesa tistih, ki so covid-19 že preboleli. Poleg britanskega, južnoafriškega in brazilskega, je kalifornijski sev še ena potencialna nevarnost obstoječe pandemije. 

"Za zdaj je še vedno manjše število okuženih s kalifornijskim sevom, zdi pa se, da je tudi ta sev veliko bolj uspešen pri svojem širjenju. Za zdaj še ni podatkov, da bi vplival tudi na težji potek bolezni," je povedala dr. Jasmine Plummer iz Medicinskega centra Cedars-Sinai iz Los Angelesa. 

Kombinacijo britanskega in kalifornijskega seva je odkrila dr. Bette Korber iz Nacionalnega laboratorija Los Alamos v Novi Mehiki. Že pred dvema tednoma je na predavanju New York Academy of Sciences povedala, da je v bazi ameriških virusnih genomov zaznala precej jasne dokaze. 

Covid-19 v Sloveniji Covid-19 Slovenija Novi podatki: Takšne so torkove številke! Vlada na Brdu pri Kranju COVID-19 V SLO Slovenija Vlada danes o ukrepih, obeta se ta sprememba

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • jakec1575 12:53 17.februar 2021.

    teli novi sevi pa res hitro nastajajo. mora bit ta virus brez zivljenja in mozganov res prekleto pameten, da prehiteva celo naravo po desni.