Svet
41804 ogledov

Švedska: Hudo zaskrbljujoče poročilo

Švedska Epa
Komisija, ki jo je imenovala švedska vlada sama, objavila zelo zaskrbljujoče poročilo.

Švedska med pandemijo novega koronavirusa ni zaščitila starejših ljudi v domovih za ostarele in drugih domovih za dolgotrajno oskrbo, v danes objavljenem poročilu opozarja komisija, ki jo je imenovala vlada. Odgovorne so sedanja in bivše vlade. V domovih so potrebni boljši pogoji dela in več zaposlovanja, izpostavlja komisija.

Dejavniki, ki so prispevali k temu, da starejši niso bili zaščiteni, so bili razširjen prenos okužb z novim koronavirusom kot tudi strukturne pomanjkljivosti, ki so bile že dolgo znane. Posledica tega so bile, "da so bili v domovih nepripravljeni in slabo opremljeni za spopadanje s pandemijo", ugotavlja komisija.

Med pomanjkljivostmi so izpostavili tudi pomanjkanje ustrezne zaščitne opreme za osebje ter zamude pri testiranjih in uvedbi prepovedi obiskov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

90 odstotkov smrti med starejšimi od 70 let 

Med slabostmi so izpostavili tudi razdrobljenost švedskega zdravstvenega sistema in sistema dolgotrajne oskrbe. Skrb za starejše je razdeljena na 21 regij in 290 občin, z mnogimi zasebnimi domovi, nadzor pa izvajajo vladne agencije.

Komisija izpostavlja potrebo po večjem zaposlovanju in več usposabljanjih, boljših delovnih pogojih v domovih ter boljšem regulativnem okviru. Ob tem je ugotovila, da "nosijo končno odgovornost za te pomanjkljivosti sedanja vlada z bivšimi vladami".

V državi so po zadnjih podatkih potrdili okoli 341.000 okužb, umrlo je več kot 7600 bolnikov s covidom-19. Po podatkih komisije je bilo do začetka decembra skoraj 90 odstotkov bolnikov, ki so umrli, starih 70 let in več. Polovica jih je živela v domovih za dolgotrajno oskrbo.

Osemčlansko komisijo vodi bivši sodnik Mats Melin, v njej pa so tudi strokovnjaki s področja političnih znanosti, kriznega upravljanja in javnega zdravja. Ustanovili so jo junija, danes pa je objavila prvo poročilo. Glavno poročilo naj bi komisija objavila februarja 2022, v letu, ko so v septembru predvidene splošne volitve.

Švedska Covid-19 Svet Švedi v nov, veliko ostrejši ukrep. Pogovor s Slovencem, ki dela na Švedskem. marko potrč, eva cimbola na Švedskem Magazin Marko Potrč razkril, zakaj je šel in ali se bo vrnil

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • Tatjana Ha 20:38 20.december 2020.

    Spet naslov zavajujoč.

  • popokatopetl 14:35 16.december 2020.

    Švedi so imeli v novembru rekordno smrtnost po Španski gripi, 10% nad povprečjem. No pri nas je bila po podatku v Slovenskih novicah (stat.si še nima) smrtnost novembra 2905, tj. 73% več kot lani. In čakalna vrsta za krematorij je ...prikaži več menda 10 dni, ponekod zmanjkuje prostora v hladilnicah. V glavnem, Bergamo.

  • 3ddfd6b2e80cc1fc0eaa6af8b78a605921e2dd16 13:34 16.december 2020.

    Švedi so vedno imeli porazno politiko, ko se gre za starejše in osebe s posebnimi potrebami. Tukaj je Slovenija boljša.