Svet
6116 ogledov

Švedska. Predlagana je takšna kazen za kršitve

Švedska Epa
Na Švedskem danes prvič javno objavljen predlog kazni za kršitve ukrepov.

Na Švedskem, kjer so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom bolnišnice na robu zmogljivosti, so do danes potrdili skupno več kot pol milijona okužb. V več kot desetmilijonski državi so jih potrdili 506.866, umrlo je skupno 9667 bolnikov s covidom-19.

Glavni epidemiolog švedske agencije za javno zdravje Anders Tegnell je opozoril, da so v kritični fazi, saj je število razpoložljivih mest v bolnišnicah že skoraj doseženo. Zato je po njegovih besedah izjemno pomembno, da prebivalci spoštujejo priporočila oblasti. Ta vključujejo ohranjanje razdalje, izogibanje novim stikom, temeljito umivanje rok ter upoštevanje poziva, naj ostanejo doma, če se slabo počutijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na intenzivnih oddelkih 60 odstotkov covid bolnikov

Drugi val epidemije je veliko slabši, kot je napovedovala agencija, je dodal, a izpostavil, da so zdravstvene službe pridobile izkušnje pri zdravljenju bolnikov z novo koronavirusno boleznijo 19.

Po podatkih zdravstvenih oblasti je 60 odstotkov bolnikov, ki se v državi zdravijo na intenzivnih oddelkih, bolnikov s covidom-19. Gre za okoli 372 bolnikov. Na drugih oddelkih se v bolnišnicah zdravi še 2460 covidnih bolnikov.

Proti covidu-19 so doslej v državi cepili 80.000 ljudi. Prednost pri cepljenju imajo oskrbovanci v domovih za starejše in zdravstveni delavci.

Prvič predlog denarnih kazni 

Od nedelje velja poseben zakon, s katerim ima vlada več pooblastil za ukrepanje v pandemiji covida-19. Vlada, ki se je s pandemijo soočala le s priporočili in ne prisilnimi ukrepi, lahko odslej zapre lokale, trgovine, javni promet, parke ter omeji število ljudi, ki se lahko hkrati zadržujejo v javnih prostorih. 

Državni tožilec je danes predlagal globo v višini 2000 švedskih kron (198 evrov) za nekatere kršitve, še poroča dpa.

Covid-19 koronavirus test Covid-19 Svet Nikomur ni jasno, kaj se dogaja v BiH. Začudeni tudi zdravniki.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • sebastjan95 14:32 17.januar 2021.

    Kam gre pa zdaj ovi doktor

  • frenkprenk 08:18 13.januar 2021.

    Če bi kdo pogledal podatke na covid sledilniku bi videl, da ima Švedska boljše rezultate kot Slovenija. Z novinarji vred.

  • albert0 08:03 13.januar 2021.

    Ti so še večji kavboj I kot mi