Svet
41475 ogledov

Švedska uvaja drastično spremembo za migrante

švedska Epa
Spremembe bodo za nekatere pomenile, da morajo zapustiti državo.

Švedska s 1. novembrom podvaja minimalno bruto plačo, ki jo morajo zaslužiti tuji državljani, da obdržijo delovna dovoljenja. Namesto dosedanjih 13.000 kron (približno 1150 evrov) je odslej zahtevanih vsaj 27.360 švedskih kron na mesec (približno 2400 evrov) oziroma 80 odstotkov povprečne plače v državi. 

Ta sprememba ne bo veljala samo za nove delovne priseljence, ampak tudi za obstoječe, če še nimajo stalnega delovnega dovoljenja. Iz novih pravil so izvzeti tudi državljani članic Evropske unije, torej hrvaški državljani, sezonski delavci, profesionalni športniki in trenerji, varuške in nekatere druge kategorije priseljencev.

Po razlagi švedske agencije za migracije je uradni razlog za to drastično spremembo ureditev in izboljšanje delovnih pogojev za emigrante. "Višja zahteva za preživljanje bo okrepila položaj delavcev emigrantov na trgu dela, preprečila dampinške plače delavcev iemigrantov in odvrnila konkurenco pri nizkih plačah," piše na spletni strani Agencije za migracije, ki ocenjuje, da bo v prihodnje zavrnjenih od 10 do 20 odstotkov prošenj.

Delodajalci že protestirajo

Zaostreni pogoji za delovne priseljence so sicer posledica dogovora med desnosredinsko vladajočo koalicijo in skrajno desnimi švedskimi demokrati, a je že prejšnja socialdemokratska vlada napovedala premik v to smer. Brez dvoma je bila motivacija za spremembo želja po zmanjšanju prihoda manj izobraženih tujcev, pa tudi po odpiranju več priložnosti za brezposelne švedske državljane. Vendar, kot je izpostavil eden od švedskih delodajalcev: "Ni veliko Švedov, ki bi radi opravljali čistilna dela."

Delodajalci že izražajo svoje nestrinjanje. Menijo, da plač zaposlenih ne bi smela določati država, temveč stanje na trgu ter produktivnost in strokovnost zaposlenih. Opozarjajo, da bi brez ustrezne delovne sile lahko ostali celotni gospodarski sektorji, kot so storitvene dejavnosti, domovi za starejše in nemočne občane, trgovina na drobno, kmetijstvo, gozdarstvo ter čiščenje in sanacija.

Švedsko združenje delodajalcev je nedavno naročilo študijo o delovnem priseljevanju na Švedskem od leta 2015 do 2020 in ugotovila, da imajo podjetja, ki so zaposlovala tuje delavce, danes za 10 odstotkov večjo rast prometa kot primerljiva podjetja, ki so upravljala domači trg dela.

Ministrica za priseljevanje Maria Malmer Stenergard ne sprejema argumentov delodajalcev in pravi, da se država ne bo vmešavala v kolektivna pogajanja med delodajalci in sindikati, a da bodo morali tuji zaposleni za pridobitev delovnega dovoljenja skleniti pogodbo o delu z omenjenim zneskom.

Švedska. Policija. Ulično nasilje. Grozljivo Svet Krvavi ulični spopadi na Švedskem. Kriminalne tolpe vse bolj neobvladljive Švedska streljanje policija Svet Izredne razmere na Švedskem, na pomoč poklicali vojsko

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 26
  • bobubob 00:14 25.oktober 2023.

    Švedi barvajo zarjavelo ograjo a tudi že modrujejo, ali bi jo veljalo še prej očistiti rje. Drugje se prepiramo šele o odtenku barve, s katero bomo polili to krepko dotrajano in že prerjavelo ograjo. O kakšnem popravilu, temeljitem čiščenju ali ...prikaži več temeljni barvi seveda ne ve nihče nič...to je EU. Pa kaj bi to, prispelo je novo cepivo, cepimo se, je varno !

  • Kmodri 00:06 22.oktober 2023.

    Gostoljubje stane! Švedi šele sedaj spoznavajo svojo naivnost!

  • Pepe007 09:55 20.oktober 2023.

    Mislim, da praktično nihče ni prebral članka in ga razumel. Ne gre za ilegalce, ti ostajajo na enakih pravicah. Gre za tuje delavce, ki tam dejansko delajo in Švedski pomagajo, da ostaja meka za ilegalce. Švedi predvidevajo, da bodo tuji ...prikaži več delavci morali biti praktično bolje plačani od domačih. To pomeni, da si je vlada v nekih njihovih blodnjah zamislila, da bodo nižja dela opravljali Švedi, višje plačana pa delavci iz tujine. Nekam hudo utopično. Rezultat pa bo verjetno, da se bo nekaj sesulo.