Svet
21 ogledov

Svojci usmrčenega napovedali tožbo

injekcija cepljenje Dejan Mijović
Ameriška zvezna država Ohio je v četrtek z injekcijo, v kateri je bila doslej še neuporabljena mešanica, usmrtila obsojenega morilca Dennisa McGuirea. Njegova družina bo sedaj Ohio tožila.

"Državljani Ohia bi morali biti zgroženi nad tem, kar se je zgodilo v njihovem imenu," je po usmrtitvi dejal odvetnik usmrčenega Allen Bohnert in državo obtožil izvedbe bolečega in ponesrečenega eksperimenta. Dennis McGuire je v zaporu Lucasville pri Cincinnatiuju je dlje časa umiral in se pri tem očitno dušil.

Uporabljali isto sredstvo kot za pse in mačke

Ohio ima skupaj z drugimi zveznimi državami, ki izvajajo smrtne kazni, težave pri kupovanju sredstev za usmrtitve. Proizvajalec sredstva pentobarbital, ki se je najprej sicer uporabljalo za uspavanje psov in mačk, je namreč prepovedal uporabo tega za usmrtitve ljudi, starih zalog pa je v Ohiu zmanjkalo.

Zato se je država odločila, da poskusi na drugačen način. 53-letnemu McGuireu so vbrizgali v žilo dve novi sredstvi, za kateri so nasprotniki smrtne kazni opozarjali, da lahko privedeta do dušenja. McGuire je po injekciji najprej pet minut miroval, nato pa je naslednjih 20 minut lovil sapo in hropel. Usmrtitvi je prisostvovala njegova hči, ki je bila na koncu povsem zgrožena.

Pozivajo k moratoriju na smrtne kazni

Republikanski guverner Ohia se sedaj sooča s pozivi k uvedbi moratorija na smrtne kazni, državo pa čaka tožba - najprej družine usmrčenega, kasneje pa, če ne bo moratorija, še koga drugega, saj je za letos načrtovanih še pet usmrtitev.

McGuire je bil obsojen na smrt zaradi posilstva in umora takrat sveže poročene Joy Stewart. Umor je bil nepojasnjen skoraj leto dni, dokler ni McGuire, ki je bil v zaporu zaradi neke druge zadeve, želel dobiti nižjo kazen v zameno za informacije o tem zločinu. Naprtiti ga je hotel svaku, vendar pa je preiskava razkrila pravega krivca, kar je kasneje potrdila še analiza DNK.

Ohio je sicer smrtne kazni nazadnje znova uvedel leta 1999.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.