Svet
12 ogledov

Svojega rudarja čaka v poročni obleki

Čile, rudarji, vrtanje, reševalni jašek, reševanje, vrtina Žurnal24 main
Čilski strokovnjaki ojačujejo rešilni jašek, po katerem naj bi že v sredo spustili evakuacijsko komoro. Na površju jih nestrpno čakajo soproge, dekleta, družine ...

Potem ko so reševalci v soboto izvrtali 625 metrov dolg reševalni jašek do čilskih rudarjev, se sedaj osredotočajo predvsem na to, da bo lahko evakuacijska komora brez težav na površje vozila ujete rudarje.

V seski perilu
Rešitev rudarjev zagotovo najbolj nestrpno pričakujejo njihovi bližnji. Kar nekaj soprog in deklet je povedalo, da so jim možje naročili, naj jih pričakajo v zapeljivem spodnjem perilu.

Ena pa bo rešitev svojega rudarja pričakala kar v poročni obleki - Jessici Yanez je njen partner Esteban Rojas v pismu obljubil poroko.

Prvega na površje v sredo
Reševalci so v jašek že položili kovinske palice, s katerimi so ojačali prvih 100 metrov jaška. Čilske oblasti ob tem pričakujejo, da bi lahko prvega rudarja iz zasilne sobe izvlekli v sredo.

Sobotni uspeh reševalcev, ki so se uspeli prebiti do rudarjev, v Čilu praznujejo še danes. Najbolj so seveda veseli sorodniki ujetih rudarjev, ki sedaj odštevajo dneve do ponovnega srečanja z njimi. Rudarji so namreč pod zemljo ujeti od 5. avgusta, ko se je v rudniku zrušil strop in zaprt pot na površje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Do sedaj sem zadržavala solze, ampak veselje je sedaj tako veliko,"
je dejala Cristina Nunez, žena Claudia Nuneza, ki je ostal ujet globoko pod zemljo. Med sorodniki, ki čakajo na rudarje, je tudi nekaj tednov stara deklica Esperanza (v slovenščini Upanje), katere oče Ariel Tricona čaka na vrnitev na površje.

Tricona je rojstvo svojega sina videl lahko na videoposnetku, ki so mu ga reševalci poslali prek posebnega jaška. Slednjega so reševalci uporabljali tudi za prevoz hrane in drugih življenjskih potrebščin za rudarje.

Na površju se bodo morali paziti dnevne svetlobe
Ko bodo rudarji končno prispeli na površje, se bodo morali v bližini rudnika najprej udeležiti posebnega medicinskega pregleda, ki ga uporabljajo tudi astronavti. Nekaj dni bodo nato lahko preživeli skupaj s svojimi člani družine, nato pa jih bodo odpeljali v bližnjo bolnišnico, kjer bodo morali opraviti še stabilizacijski program.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Z ujete rudarje bo najbolj nevarna dnevna svetloba, saj so se njihove oči navadile na nočno svetlobo in bi lahko na površju oslepeli.

"Na površje bodo morali priti z zaprtimi očmi in bodo morali takoj natakniti črna očala, ki jih bodo varovale pred dnevnon svetlobo," je dejal minister za zdravje Jaime Manalich in dodal, da jih bodo morali nositi vse dokler se oči ne bodo navadile na svetliobo.

Ujeti rudarji so sicer v razmeroma dobrem zdravstvenem stanju, nekateri pa so dobili infekcijo kože.

Pri reševanju so v veliko pomoč strokovnjaki ameriške vesoljske agencije NASA, ki so rudarjem pomagali, da jih čakanje na rešitev ni psihično uničilo. Prav tako so pomagali pri sami reševalni akciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.