Svet
7104 ogledov

Operacija kaos: Britanska vlada se pripravlja na katastrofo

Boris Johnson kraljica Elizabeta II. Epa

Britanski časnik Sunday Times se je dokopal do tajnih vladnih podatkov, kjer pristojni ugotavljajo, da se bo Velika Britanija soočala s pomanjkanjem hrane, zdravil in goriva ter s hudimi zamudami v pristaniščih, če bo Evropsko Unijo zapustila prez dogovora. Napovedi britanske vlade izpostavljajo najverjetnejše težave, niso pa najhujši scenarij za državo.

Boris Johnson Svet Boris Johnson novi britanski premier

V  dokumentu pod šifro "Operacija Yellowhammer" med drugim piše, da kar 85 odstotkov britanskih voznikov tovornjakov, ki potujejo čez Rokavski zaliv, ne bo pripravljeno na francoski režim oziroma carine, kar bo povzročilo večmesečne blokade pristanišč.  Po mnenju vlade je verjetna tudi trda meja med Severno Irsko in Irsko.

31. oktobra nas nameravajo zapustiti

Vlada Borisa Johnsona je odločena, da bo Velika Britanija 31. oktobra zapustila EU, in to z dogovorom ali brez.

Boris Johnson | Avtor: Profimedia Profimedia

Johnsonova vlada poudarja, da si bo prizadevala za dogovor o brexitu, a vztraja, da je treba iz obstoječega dogovora odstraniti irsko varovalo, kar bi po mnenju unije preprečilo trdo mejo med Irsko in Severno Irsko, a ga Johnson opisuje kot vklenitev Združenega kraljestva v carinsko unijo in notranji trg.

 | Avtor: epa epa
EU odločno vztraja pri dogovorjenem ločitvenem sporazumu, ki vključuje tudi irsko varovalo. Se je pa pripravljena pogovarjati o spremembi politične izjave o prihodnjih odnosih.

 

Komentarjev 5
  • kapibara1 19:15 18.avgust 2019.

    Niso zastonj angleži matroni svetovne politike.. ne bodo poptrebovali 5 let, da se ves ta namišljen kolaps vzpostavi v red..

  • supreme 13:47 18.avgust 2019.

    Fake news....nic drugega

  • Snežinko 11:54 18.avgust 2019.

    Ne vem, zakaj vztrajno poudarjajo, da bodo 31.oktobra šli, z dogovorom ali brez...??? Saj ta datum je že postavila EU. Nimajo se oni kaj "hvalit" s tem... Sploh mi ni jasno, kako da ne spregledajo, da je bil ta brexit ...prikaži več zlobiran s strani manjšine in da je bil folk HUDO zaveden, ko so šli na referendum... povedanih je bilo samo nekaj plusov, ogromno minusov pa so takrat zamolčali...