Svet
17 ogledov

Tajvanski poslanci so si skočili v lase

Tajvan parlament pretep poslanci
1/5
Reuters
V tajvanskem parlamentu je izbruhnil pretep, potem ko so si poskušali poslanci iz različnih strank zagotoviti dostop do govorniškega pulta.

Več deset poslancev je svoje kolege polivalo z vodo in obmetavalo s plastičnimi steklenicami, dva pa sta končala na tleh, preden so ju ločili, kažejo posnetki, ki jih je objavila televizija.

Parlament je razpravljal o sporni jedrski elektrarni, četrti na otoku. Opozicija namreč zahteva referendum o nadaljevanju gradnje, po spopadu pa so glasovanje o pobudi prestavili na prihodnji teden.

Opozicijske stranke novi nuklearki nasprotujejo zaradi varnostnih pomislekov, vladajoča stranka Kuomintang pa opozarja, da brez nove elektrarne državo čakajo težave pri energetski preskrbi, kar bi lahko pomembno ogrozilo gospodarstvo.

Obnašanje poslancev je naletelo na ostre odzive Tajvancev na spletnih družbenih omrežjih.

Zunaj pred stavbo glasni protestniki

Medtem ko so poslanci danes obračunavali med sabo, je sicer pred stavbo parlamenta kakih 100 okoljskih aktivistov vzklikalo slogane proti jedrski energiji.

Gradnja sporne tajvanske četrte nuklearke se je začela leta 1999, od takrat pa je redna tema političnih obračunavanj. Po navedbah podjetja Taipower je v 90 odstotkih že zgrajena, opozicijo pa skrbijo predvsem potresi, ki Tajvan neredko prizadenejo.

Junija so se obmetavali s skodelicami

Tajvanski parlament je bil nekoč znan po številnih množičnih prerivanjih med poslanci, v zadnjih letih pa so bile razprave večinoma mirne. Prvi incident po dolgem času je bil junijski, ko so se poslanci spoprijeli in se obmetavali s skodelicami za kavo med razpravo o zakonu na dobiček, ustvarjen z delnicami.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.