Svet
530 ogledov

Tako bo EU pomagala Grčiji

Grčija migranti Epa
Vodstvo EU je Grčiji obljubilo solidarnost in konkretno pomoč pri soočanju z novim migracijskim valom.

"Grčija pričakuje od EU oprijemljivo solidarnost," je poudaril grški premier Kiriakos Micotakis, ki je danes predsednikom osrednjih institucij EU pokazal razmere na grško-turški meji. Grški premier je poudaril, da so grške varnostne sile preprečile 24.000 poskusov nezakonitih prehodov zunanje meje. Turčijo je obtožil, da je trgovka migrantov, EU pa je očital dosedanjo nezmožnost učinkovitega odgovora na migracijsko krizo.

"Grške skrbi so naše skrbi," je poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Grčijo pohvalila, da je ščit EU. Naštela je tri nize konkretnih ukrepov v pomoč Grčiji. Frontex po njenih besedah pripravlja več različnih plovil, helikopterja, letalo, vozila, opremljena s termovizijsko kamero, ter sto varuhov meje, ki bodo nameščeni na kopnem in morju.

EU bo pomagala tudi s 700 milijoni evrov, od katerih bo 350 milijonov na voljo takoj, preostalo pa v okviru rebalansa proračuna, in v okviru mehanizma za civilno zaščito z zdravstveno opremo, zdravstvenimi ekipami, šotori in odejami.

Za razmere na mejah je odgovorna celotna EU, je še poudarila von der Leynova. "Tisti, ki želijo preizkušati enotnost EU, bodo razočarani," je opozorila in pozvala k hladnokrvnosti. "Turčija ni sovražnica. Ljudje niso zgolj sredstvo za dosego cilja," je še izpostavila.

Grška obalna straža poskuša prevrniti čoln Grozljivo Svet Videoposnetek: Poskušali so prevrniti čoln z migranti

Tudi Micotakis je poudaril, da migranti ne smejo biti kmetje na politični šahovnici, sicer pa je EU očital dosedanjo nezmožnost učinkovitega odgovora na migracijsko krizo in okrcal "zastonjkarje" v EU, ki ne prevzemajo nikakršne odgovornosti v krizi.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli pa sta opozorila, da je treba ob zaščiti zunanje meje zagotoviti spoštovanje mednarodnega prava in človekovih pravic.

Ker Hrvaška predseduje Svetu EU, je predsednike osrednjih institucij EU na obisku grško-turške meje spremljal tudi hrvaški premier Andrej Plenković, skupaj z notranjim ministrom Davorjem Božinovićem, ki bo jutri vodil izredno zasedanje notranjih ministrov EU.

Plenković je kot voditelj države na zahodnobalkanski migracijski poti izpostavil pomen preprečitve poroznosti grške meje. Poudaril je tudi, da se je treba izogniti ponovitvi krize iz let 2015 in 2016, ki je bolj kot kateri koli drugi pojav spremenila EU.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • stromar 06:50 04.marec 2020.

    samo ona faca erdogana, ko je videl, da se sedaj ilegalci ne bodo prosto sprehodili v grčijo, joka na novinarski, da EU krši človekove pravice in konvencije. Verjetno črni humor, da to očita erdogan. On je pravi svetnik in nežna dušica